Hilmar Kopper in een lastig parket

Er is weinig met zekerheid bekend over het onderzoek dat is ingesteld naar Hilmar Kopper, president-commissaris van DaimlerChrysler, behalve dat het inderdaad plaatsvindt. Maar het onderzoek roept wel wat vragen op.

Er zal ongetwijfeld worden vastgesteld of Kopper deze zomer informatie over het komende ontslag van topman Jürgen Schrempp heeft doorgespeeld aan Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, zoals hij volgens een Duitse krant zou hebben gedaan. Die informatie was uiteraard zeer koersgevoelig. Schrempp was impopulair bij beleggers, omdat ze dachten dat hij miljoenen aan aandeelhouderswaarde had verkwanseld.

Als uit het onderzoek blijkt dat Kopper Ackermann van tevoren inlichtte, wil men waarschijnlijk ook weten waarom. Kopper heeft voorheen aan het hoofd van Deutsche gestaan en destijds had de Duitse bank een belang van 10,4 procent in DaimlerChrysler.

Tenslotte zullen de onderzoekers de bank vermoedelijk enige vragen willen stellen, als de informatie inderdaad blijkt te zijn verstrekt aan Deutsche, dat zelf geen voorwerp van onderzoek is. Deutsche verkocht een derde van zijn belang in DaimlerChrysler, met een waarde van 1,4 miljard euro, op de dag dat het nieuws over Schrempp de markt bereikte. Hierdoor kon de bank een winst van 300 miljoen euro vóór belastingen boeken. Deutsche kan worden gevraagd hoe en wanneer de bank tot het besluit kwam om zo'n groot belang te verkopen.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Nina Koeppen