Het R- Woord

Faam taant, zeker van tv-presentatoren bij een verkeerde omroep, weet Albert Verlinde

Deze week neem ik u als lezer mee in de wondere denkwereld van televisiepresentatoren. Want hoe mooi gekleed en prachtig geschminkt die gezichten op de buis hun werk ook doen, achter die glitterende maskers van zekerheid schuilt altijd hun ware gezicht dat gestuurd wordt door een volstrekt verkeerd zelfbeeld: presentatoren denken over het algemeen dat ze God zijn.

Zo het hoge woord is eruit! Wekt een Linda, Robert of Henny in de Margriet of Libelle de indruk een gewoon mens te zijn, achter gesloten deuren weten hun directeuren wel beter. Het zijn professionals, toppers natuurlijk, maar vooral ware diva's die nooit echt tevreden zijn met wat ze hebben. Hebben ze geen goed programma in handen dan overladen ze hun omroepdirecteuren met e-mails en brieven waarin ze aangeven dat ze onder hun kunnen werken en toch echt aan een andere formule toe te zijn.

Hebben ze wel een topper in handen dan overstelpen ze hun directeuren met schrijfseltjes waarin ze benadrukken dat ze toch echt onderschat worden binnen de zender, dat ze zoveel meer kunnen en dat ze een heel mooie aanbieding van de concurrent hebben gekregen. Ze zijn eigenlijk altijd meer bezig met het presenteren van zichzelf dan van een goed programma.

Als een omroepdirecteur verstandig is dan legt hij of zij al die pennenvruchten naast zich neer. Een zender met een goede chef bepaalt zijn eigen koers en daar past een presentator wel of niet in. Zo is het en niet anders.

Voor alle directeuren die een lastige presentator tegenover zich weten met hoge eisen heb ik een toverwoord dat de diva in kwestie onmiddellijk in zijn of haar holletje doet terug kruipen. ROLF.

TV-presentator Rolf Wouters is bij mijn weten het eerste tv-gezicht sinds Swiebertje naar wie een eigen effect genoemd is. Het Swiebertje-effect staat voor een acteur die nooit meer van een bepaalde rol afkomt, het Rolf-effect staat voor een presentator die niets is zonder de zender die hem groot gemaakt heeft. Rolf Wouters was ooit God toen hij bij RTL zat. Hij presenteerde het ene kijkcijfersucces na het andere. Now or Never, Wedden dat, De tandenborstelshow. Het kon allemaal niet op en mensje Rolf dacht oprecht dat hij God was. Hij wist voormalig Avro- directeur Ad 's Gravesande van zijn bovennatuurlijke krachten te overtuigen en stapte voor heel veel geld over naar de algemene omroep die er echt van overtuigd was de nieuwe Mies Bouwman of Willem Duys binnengehaald te hebben. Rolf bleek de miskoop van de eeuw te zijn. Binnen de Avro-omgeving kwam de presentator niet tot zijn recht. Als een vakantiesouvenir dat heel mooi lijkt als je het koopt, maar fiks tegenvalt wanneer het thuis op het dressoir uitgestald staat, werd er met Rolf gedaan en geschoven tot hij tenslotte ongebruikt achterin het Avro- gootsteenkastje kwam te staan. Van Rolf hebben we sindsdien weinig meer vernomen. Zijn beeld spookt alleen nog rond in het hoofd van presentatrice Tooske die bij de Avro momenteel een soortgelijk carrièreverloop kent.

Een presentator heeft kwaliteiten van zichzelf natuurlijk, maar je bent net als een voetballer niks als je in een verkeerd team opgesteld staat. Iets meer trouw van gezichten naar hun omroepen toe in deze enerverende tijden zou geen kwaad kunnen voor beide partijen. Je bent als speler echt zo goed als de club waarvoor je speelt. En als club ben je zo sterk als de spelers die je aan je weet te binden.

Ik zou mijn nieuwe directeur Bart in 't Hout bij RTL wel willen verzoeken als mijn onderhandelingen met die zender dit najaar beginnen het R-woord niet te gebruiken. Anders wordt dit wel een heel duur stukje.

    • Albert Verlinde