“Genocide in Turkmenistan'

In de Centraal-Aziatische republiek Turkmenistan pleegt dictator Saparmurat Niyazov “genocide“ op zijn eigen volk. Dat zegt de Duits-Oostenrijkse ngo (niet-gouvernementele organisatie) Eurasian Transition Group in een gisteren uitgegeven verklaring. De ngo specialiseert zich op het volgen van ontwikkelingen in Centraal-Azië.

Volgens Eurasian Transition Group heeft Niyazov - die zich in eigen land letterlijk als een god laat vereren - per decreet bepaald dat grote groepen bejaarden geen pensioen meer krijgen. Mensen die in laagbetaalde banen hebben gewerkt en een maandpensioen van minder dan 220.000 manat (volgens de officiële koers 40 dollar, volgens de zwarte-marktkoers ruim acht dollar) kregen, krijgen nu helemaal geen pensioen meer. Diegenen die sinds de pensioenhervorming van enkele jaren geleden 500.000 manat per maand kregen, krijgen nog maar de helft. Dat geldt bovendien met terugwerkende kracht, zodat deze mensen zes miljoen manat - 24 nieuwe maandpensioenen - aan de staat moeten terugbetalen. Ook mensen met werklozen in het gezin en afgekeurde Turkmenen krijgen geen pensioen of uitkering meer. De werkloosheid op het Turkmeense platteland beloopt zeventig procent. Veel werklozen waren afhankelijk van het pensioen van bejaarde familieleden - dat nu vervalt.

Volgens de Eurasian Transition Group zijn de Turkmenen niet op de hoogte gesteld van Niyazovs decreet; ze kwamen erachter toen ze naar de bank gingen voor hun pensioen en te horen kregen dat ze niks meer krijgen. “Honderden bejaarden zijn inmiddels door hartaanvallen of zelfmoord om het leven gekomen“, aldus Eurasian Transition Group.