Gemeenten laks met naturalisaties

Geen enkele grote gemeente heeft uitgewerkte plannen voor een “naturalisatieceremonie'. Gemeenten zijn sinds 1 januari verplicht zo'n plechtigheid te organiseren. Nieuwe Nederlanders krijgen tijdens die ceremonie hun paspoort.

De naturalisatieceremonie moet volgens minister Verdonk (Integratie, VVD) “allure“ hebben, en nieuwe Nederlanders doordringen van de bijzondere band met dit land. Hoe de ceremonie er uit ziet mogen gemeenten zelf weten.

Amsterdam heeft nog geen datum voor een naturalisatieceremonie gepland. Hoe de Amsterdamse ceremonie eruit zal zien wil burgemeester Cohen nog niet zeggen. Van alle steden worden de meeste mensen in Amsterdam genaturaliseerd: 3336 in 2005 en 3142 in 2004. Voor 2006 wordt een kleiner aantal verwacht.

Publicist Paul Scheffer, die pleit voor een bewuste omgang met de Nederlandse identiteit, is kritisch. “Het is een houding van “dit wordt ons opgelegd door het kabinet'. Dat is ontzettend teleurstellend. Juist omdat Amsterdam wel met woorden belijdt dat burgerschap zo belangrijk is.“ Naturalisatie gebeurt straks in een stadsdeelraadkantoor, voorspelt hij, “als een zielloze trouwceremonie'. Voor Roger van Boxtel, voormalig minister van Grote Steden- en Integratiebeleid, is dat nog te optimistisch. “Het wordt een crematoriumplechtigheid.“

Ook Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Tilburg en Eindhoven hebben nog geen datum. Bijna alle gemeenten menen dat de naturalisatieceremonie pas vanaf 1 oktober 2006 verplicht is. Maar volgens de woordvoerder van minister Verdonk moeten gemeenten nu al zo'n plechtigheid organiseren. Zo kunnen ze “vast ervaring opdoen“. Het ritueel moet liefst vaker per jaar worden gehouden. Maar in elk geval op de nationale naturalisatiedag, 24 augustus.

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 37

    • Marcia Luyten