Duitse Wikipedia even weg

De Duitstalige versie van de gratis internetencyclopedie Wikipedia is gisteren na een uitspraak van de rechter van internet gehaald. Door een spoedinterventie van de advocaat van Wikipedia.de is de site inmiddels weer online.

De reden om de encyclopedie van internet te halen was de uitspraak van de Berlijnse voorzieningenrechter in een kort geding dat de ouders van de overleden hacker Boris Floricic hadden aangespannen. De ouders willen niet de de volledige naam van hun zoon op internet wordt genoemd. Floricic, die in de hackersscene onder het pseudoniem Tron bekendstond, gold als een technisch zeer kundige hacker. Hij kwam in oktober 1998 onder mysterieuze omstandigheden om het leven.

Floricic's ouders vonden dat de publicatie van de volledige naam van de hacker de privacy van hun dode zoon schond. De kortgedingrechter van het Berlijnse stadsdeel Charlottenburg gaf de ouders gelijk en besloot dat de achternaam van Tron verwijderd moest worden van de site op straffe van een dwangsom van 250.000 euro en een gevangenisstraf van zes maanden.

De advocaat van Wikimedia Deutschland, de uitgever van Wikipedia in Duitsland, is direct in hoger beroep gegaan tegen de uitvoering van het vonnis. In het hoger beroep werd besloten dat de dwangsom en de gevangenisstraf voorlopig niet worden opgelegd. Na deze uitspraak heeft Wikimedia Deutschland de encyclopedie, die door vrijwilligers wordt gemaakt en meer dan 343.000 artikelen bevat, weer toegankelijk gemaakt. Het artikel op de naam Floricic is niet verwijderd. Over twee weken volgt de definitieve uitspraak van de rechter.

    • Marie-José Klaver