Dolfijnen ontvluchten de Aarde

Is het melig of is het Monty Pythonesque? Het dolfijnenkoortje aan het begin van de film naar Douglas Adams` The Hitchhiker`s Guide to the Galaxy laat het nog even in het midden: ,,So long, and thanks for all the fish / So sad that it should come to this / We tried to warn you all, but, oh, dear / You may not share our intellect / Which might explain your disrespect / For all the natural wonders that grow around you / So long, so long, and thanks for all the fish.“

INTERGALACTISCHE LIFTERS: Arthur (Martin Freeman) and Marvin the Paranoid Android na hun crash. The Hitchhiker`s Guide to the Galaxy Pictured: Arthur (MARTIN FREEMAN) and Marvin the Paranoid Android (WARWICK DAVIS, voice by ALAN RICKMAN) survey the site after the Heart of Gold's excursion pod (the Hogpod, left) crashes on Vogshpere, in a scene from the hilarious comedy, "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy," directed by Garth Jennings and produced by Nick Goldsmith. FOR PRINT OUTLETS ONLY. NOT FOR INTERNET USE. Distributed by Buena Vista International. Permission is hereby granted to magazines and newspapers to reproduce this picture on condition that it is accompanied by ©DISNEY ENTERPRISES, INC. & SPYGLASS ENTERTAINMENT, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. FOR PRINT OUTLETS ONLY. NOT FOR INTERNET USE.
INTERGALACTISCHE LIFTERS: Arthur (Martin Freeman) and Marvin the Paranoid Android na hun crash. The Hitchhiker`s Guide to the Galaxy Pictured: Arthur (MARTIN FREEMAN) and Marvin the Paranoid Android (WARWICK DAVIS, voice by ALAN RICKMAN) survey the site after the Heart of Gold's excursion pod (the Hogpod, left) crashes on Vogshpere, in a scene from the hilarious comedy, "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy," directed by Garth Jennings and produced by Nick Goldsmith. FOR PRINT OUTLETS ONLY. NOT FOR INTERNET USE. Distributed by Buena Vista International. Permission is hereby granted to magazines and newspapers to reproduce this picture on condition that it is accompanied by ©DISNEY ENTERPRISES, INC. & SPYGLASS ENTERTAINMENT, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. FOR PRINT OUTLETS ONLY. NOT FOR INTERNET USE. Sparham, Laurie

Het is nu als singalong opgenomen op de dvd van de film die de grote hit van afgelopen zomer had moeten worden. Als we het binnen nu en twee weken door niemand hebben horen neuriën op straat, dan moet het oordeel helaas luiden: melig. De kans dat THGTTG (of zoals het koosnaampje van de film in het Frans luidt: H2G2) dan ooit nog een culthit wordt zoals het boek, lijkt me dan voorgoed verkeken.

Het begon allemaal in de jaren zeventig met sketches voor de radio, groeide uit tot een boekenreeks, een televisieserie en een computerspel en de Engelse cultschrijver Douglas Adams had niets liever dan zelf de verfilming nog meegemaakt. Hij werkte jaren aan een scenario, maar stierf in 2001 voortijdig aan een hartaanval.

De plot van THGTTG is te goed om niet nog even te herhalen. Enkele minuten voordat de aarde zal worden `opgeruimd` om plaats te maken voor een intergalactische snelweg wordt Engelsman Arthur Dent (nog in streepjespyjama en kamerjas) door zijn beste vriend Ford Prefect ingewijd in een paar geheimen van het universum. Zo verneemt hij dat Ford in werkelijkheid afkomstig is uit een ver sterrenstelsel in de buurt van Betelgeuse en onderweg om informatie te verzamelen voor het grote transgalactische lifterhandboek waar de film zijn naam aan ontleent.

Daarna is het een kwestie van achterover leunen en de rare personages en hele en halve invalletjes en over the top vormgeving van buitenaardse wezens en ruimteschepen maar over je heen laten komen. Weliswaar hebben film en boek eersteklas filosofische pretenties, maar die zijn niet ingewikkelder dan: `een reis naar het antwoord op het leven, het heelal en de rest`.

De dvd bevat de gebruikelijke extra`s, van commentaarkanalen, making ofs en echte deleted scenes (die dan weer kleine minifilmpjes blijken te zijn). In de geest van het boek is de keuze-optie: Improbability Drive, onwaarschijnlijkheidsaandrijving. Wie die kiest, krijgt eerst een aantal extra`s in willekeurige volgorde afgespeeld en dan opeens als verborgen extra een mal cartoontje, wat het filmpje blijft te zijn waarnaar supercomputer Deep Thought in de film zit te kijken. Easter eggs heten die stiekeme extra`s in dvd-jargon.. Ze smaken altijd naar meer, zodat je nadat je er eentje gevonden hebt als een gek verder gaat zoeken. Bij een dvd als THGTTG was het wel toepasselijk geweest als er meer op hadden gestaan.

Dana Linssen

The Hitchhiker`s Guide to the Galaxy

Film:***Extra`s:***

    • Dana Linssen