Agca, aanslagpleger paus, weer vast

Mehmet Ali Agca, die in 1981 een aanslag pleegde op de toenmalige paus Johannes Paulus II, moet terug naar de gevangenis. Het Turkse Hof van Cassatie vernietigde gisteren het besluit om hem in vrijheid te stellen. Vrijwel direct daarna werd Agca opgepakt in Kartal, een voorstad van Istanbul.

De vrijlating van Agca, vorige week donderdag, leidde tot grote protesten in Turkije, vooral van de media. Een groot aantal journalisten schreef dag in dag uit dat Agca niet voldoende tijd in de gevangenis had doorgebracht voor de moord op Abdi Ipekci, een vooraanstaande Turkse journalist, in 1979.

Voor die moord heeft hij vijf jaar achter de tralies gezeten. Het is voor deze moord, dat hij terug moet naar de gevangenis. En niet voor de aanslag op de paus, waarvan nooit is opgehelderd waarom hij die wilde doden.

Bij het eerdere besluit om hem in vrijheid te stellen had de rechtbank de tijd die hij in Italië in de gevangenis had doorgebracht voor de aanslag op de paus, mede in beschouwing genomen bij de bepaling van de tijd die hij moest zitten voor de moord op Ipekci.

De Turkse minister van Justitie, Cicek, vond dat onjuist en diende een verzoek tot herziening in bij het Hof van Cassatie. Het Hof heeft dat verzoek nu gehonoreerd en oordeelt dus dat de zaak-Ipekci op zichzelf beschouwd moet worden.

De advocaat van Agca heeft inmiddels laten weten dat zijn cliënt alle uitspraken van de “onafhankelijke Turkse rechterlijke macht“ accepteert. Of die macht werkelijk zo onafhankelijk is, zal door sceptici in Turkije worden betwijfeld. Het was immers grote druk van de media die tot herziening van het vrijlatingsbesluit leidde.

De laatste week publiceerde vrijwel elke krant een nieuwe “onthulling' over Agca. Zo zou hij vanuit de gevangenis hebben aangeboden om Osama Bin Laden te vermoorden.