'Wij beperken beleggingen niet tot Nederland'

Via een dochter biedt pensioenfonds ABP op uitgever VNU. Vijf vragen aan de belegger van ABP.

Roderick Munsters belegt voor pensioenfonds ABP 191 miljard euro. ABP besteedt zijn beleggingen buiten de beurs, die vorig jaar 27 procent rendement opleverden, uit aan Alpinvest, een gezamenlijke dochter met zorgpensioenfonds PGGM. Alpinvest bood samen met 6 Amerikaanse soortgenoten deze week ruim 7 miljard euro op VNU, informatieleverancier te Haarlem.

Hoe kijkt u als belegger aan tegen het bod op VNU?

'Over het bod zelf kan ik kort zijn. Ik ben van details niet op de hoogte. Over de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse economie? Je kunt er vraagtekens bij zetten, als je niet helemaal voor een open economie bent. Wat voor mij telt is dat wij er via Alpinvest bij zijn.'

Maakt u zich zorgen dat buitenlandse investeerders meer grote namen uit de AEX kopen?

'Ik verwacht dat Alpinvest er niet te veel bij betrokken is, want we hebben in de afspraken met hen staan dat zij hun beleggingen over de hele wereld spreiden. Als een van de grootste spelers op dit gebied zitten zij meestal aan tafel als dit soort grote transacties aan de orde zijn. Bij Sun in Amerika, bij Tele Danmark.'

Is het slecht voor de economie als steeds meer grote bedrijven via buitenlandse financiers worden bestuurd?

'Niet als dat gebeurt langs de lijnen van goed ondernemingsbestuur, met verantwoording tegenover de aandeelhouders. En reken maar dat dat in dit soort zaken gebeurt. Dan zijn de deelnemers van ABP, toch 2 miljoen huishoudens, goed af.'

Wat goed is voor ABP, is goed voor de BV Nederland?

'Nee, zo bedoel ik het niet. Nederland heeft zeven miljoen huishoudens. VNU is geen Nederlands bedrijf, het is een bedrijf met een Nederlandse historie, met nog 600 mensen die hier werken en 38.000 in de Verenigde Staten. Ze hebben hier hun wortels, maar hun bedrijf staat in Amerika.'

Dat geldt natuurlijk voor alle bedrijven in de AEX.

'Ja, de wereld is hun werkterrein, net als die van ons. Wij beleggen ook over de hele wereld voor hogere rendementen en spreiding van risico's. Wij beperken ons niet tot Nederland. Dat gedachtegoed hebben wij begin jaren negentig achter ons gelaten.'

Morgen: De mislukte transformatie van VNU

    • Menno Tamminga