Werken Klimt even weg na dreigement

Wenen, 20 jan. Het Belvedere-museum in Wenen heeft vrijdag vijf waardevolle schilderijen van Gustav Klimt uit de expositieruimte verwijderd nadat een onbekende had gedreigd de doeken te zullen vernielen. De schilderijen zijn in veiligheid gebracht in een depot, zei een woordvoerder van het museum tegen het Oostenrijkse persbureau APA. Het dreigement stond in een e-mail aan de Amerikaanse advocaat van de eigenaar van de werken, Maria Altmann. De anonieme bedreiger wilde de schilderijen vernielen om te voorkomen dat zij aan Altmann zouden worden teruggegeven. Altmann is een nicht van de oorspronkelijke eigenaar, die zijn bezittingen aan de nazi`s moest afstaan. Na de oorlog gingen de werken naar het museum in Wenen. Eerder deze week bepaalde een arbitragecommissie dat de negentigjarige Altmann, die in Los Angeles woont, recht heeft op de schilderijen. De waarde van de doeken wordt geschat op meer dan 100 miljoen euro.