Vorst nadert

De afgelopen nacht beleefden we de zachtste nacht van deze maand met temperaturen tussen 6 en 9 graden, terwijl de kou boven Rusland en Oost-Europa moeiteloos stand hield met bijvoorbeeld in Warschau 22 en in Moskou 30 graden vorst.

De komende dagen heerst er boven Europa een soort weerkundig status quo, waarbij het in eigen land trouwens wel kouder gaat worden. Pas in de tweede helft van de komende week lijkt de vorst in ons land echt te gaan invallen.

In ieder geval is het komende nacht en morgen nog tamelijk zacht met temperaturen die vannacht tussen 3 en 6 en morgen rond 7 graden uitkomen. Er komen opklaringen voor, maar er vallen ook een paar buien, de meeste in het noorden en noordoosten van het land. Er waait daarbij een matige, aan zee vrij krachtige noordwestenwind.

In de avond gaat de wind sterk luwen en volgen er bredere opklaringen. Op veel plaatsen gaat het in de nacht naar zondag 1 à 2 graden vriezen.

Zondag overdag is het wisselend bewolkt, maar droog en bij een zwakke tot matige noordoostenwind stokt het kwik rond de 2 graden.

De dagen daarna verlopen tamelijk winters met 1 tot 6 graden vorst in de nacht en overdag een paar graden boven nul. Eerst is het droog, later op dinsdag en op woensdag kan er een winters buitje vallen of een vlokje natte sneeuw.

Als de voortekenen niet bedriegen, daait de wind daarna definitief naar het oosten en zal de vorst dan echt gaan invallen.