Veroordeling misbruik van voorkennis

De rechtbank in Amsterdam heeft twee broers van de voormalige autodealer Koops Holding gisteren veroordeeld voor misbruik van voorkennis bij de aankoop van aandelen HIM Furness.

De broers Peter en Jan K. kochten in de herfst van 1999 via een Zwitserse rekening aandelen in het toenmalige HIM Furness, dat grotendeels in handen was van de familie Lubbers. Dat gebeurde vlak voordat hun dealerbedrijf samenging met een dochter van HIM Furness en vlak voordat de familie Lubbers een bod deed op de resterende aandelen van HIM Furness. Toenmalig grootaandeelhouder Rob Lubbers, de broer van Ruud Lubbers, was niet op de hoogte van de privé-transacties van zijn zakenpartners.

De meervoudige strafkamer acht bewezen dat Jan K. opdracht gaf om aandelen HIM Furness te kopen voor al het geld dat op zijn rekening aanwezig was. Daarmee verdiende hij in korte tijd 128.360 euro. Volgens de rechtbank werkt het in K.'s nadeel dat hij vorig jaar bij de behandeling van de zaak niet op zitting verscheen.

Jan K. is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een taakstraf van 180 uur en een geldboete van 45.000 euro. De rechtbank legt daarmee een hogere straf op dan de officier van justitie eiste. Die eiste, naast een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een boete van 25.000 euro. Volgens de rechtbank past de hogere boete beter bij de ernst van de strafbare feiten en bij de draagkracht van Jan K. Justitie zal in een aparte procedure de boekwinst terugvorderen.

Broer Peter, voormalig voorzitter van autoclub Bovag, kreeg van de rechtbank dezelfde straf opgelegd. Peter K, die tegenwoordig samen met Rob Lubbers in de raad van commissarissen van Koops Furness zit, heeft tijdens het onderzoek door opsporingsdienst FIOD-ECD altijd geweigerd vragen te beantwoorden. Ook hij verscheen niet op zitting.

Peter K. gaf weliswaar niet de opdracht tot de omstreden aandelenaankopen via de Zwitserse bankrekening, maar was wel 'economisch rechthebbende' van de rekening die voor de Nederlandse fiscus verborgen werd gehouden.