Paniekverkopen Duits vastgoed

Paniekverkopen hebben hun jongste slachtoffer gemaakt onder de Duitse onroerendgoedfondsen. In recordtijd trokken beleggers gisteren 700 miljoen euro terug uit een fonds van de Kanam-groep, een van de vele Duitse vastgoedfondsen die wereldwijd 90 miljard euro in onroerend goed hebben belegd.

Het fonds van 3,2 miljard euro werd daarop gesloten. 'De nervositeit is groot', zei een Duitse bankier vandaag tegen zakenkrant Handelsblatt. Het begon allemaal op 9 december 2005, toen Deutsche Bank bekendmaakte geen nieuwe beleggers meer toe te staan voor een van haar fondsen. Vier dagen later was het fonds leeg, de bank moest het sluiten.

Drie sluitingen van een onroerendgoedfonds in korte tijd hebben de markt in beroering gebracht. Temeer omdat de Kanam-fondsen voor kerngezond doorgingen. Alleen bij een Amerikaanse partner zouden problemen bestaan.

De Bundesbank probeert de opwinding te temperen. Een economisch hoogleraar aan de universiteit van Frankfurt zei in een reactie een massale run op de fondsen niet uit te sluiten.