Ontspannen in de gele chillzone

In je schoolpauze ontspannen een boek lezen in het Zoneparc, terwijl anderen een estafette-race houden, haastig stelten lopen of een heftig partijtje basketballen. Dat doe je natúúrlijk in je gele chillzone. Snap jij het nog?

Basisschool Sint Henricus in Amsterdam-West heeft een 'Zoneparc' als speelplein, ingedeeld in een rode, blauwe en gele zone, doel is om kinderen in achterstandswijken ook buiten de schooltijden te laten leren en te spelen Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 051005 Boyer, Maurice

Een Zoneparc is een schoolplein dat is opgedeeld in kleurvlakken. Geel is de chillzone waar je dat boek kan lezen, rood is de competitiezone voor balspellen en de blauwe zone is er om rustige spelletjes te doen. In Engeland zijn er al zo'n 350 Zoneparcs. Allen worden ze bewaakt door Helden: kinderen van de school die ervoor zorgen dat het spelmateriaal heel blijft, ruzies worden uitgesproken en de bal niet per ongeluk of expres de chillzone ingeschoten wordt.

Hier in Nederland hebben wij sinds oktober vorig jaar twee Zoneparcs. Daar is het schoolplein van de Sint Henricusschool in Amsterdam er een van. Sidney (11) en Robin (11) zijn daar om de paar weken Helden. De weken dat zij geen Held zijn, spelen zij gewoon zelf in het Zoneparc. Om Held te worden hebben zij training gevolgd bij Marleen, want een Held word je niet zomaar. “Ik moest haar eerst zeggen waarom ik Held wilde worden“, vertelt Sidney. “Ik wilde graag ruzies op leren lossen.“ Tijdens de training leerden Sidney en Robin dat je als Held moet helpen om ruzie's uit te praten. En ook leerden zij hoe je ervoor kan zorgen dat kinderen beter samenspelen. Robin legt uit: “Als iemand niet speelt of zegt dat hij niet weet wat hij moet doen, dan kijk ik bijvoorbeeld of er andere kinderen zijn die met hem willen spelen.“

Sidney merkt dat er hierdoor minder geruzied wordt dan vroeger. “Dikke jongens werden eerst erg gepest op school“, zegt hij. “Dan zeiden we dat ze maar eens moesten gaan sporten. Nu kunnen we dat niet meer zeggen, want ze sporten in Zoneparc.“

Nog even terugkomend op dat geruzie: Robin vindt het opvallend dat in de week dat hij Held is andere kinderen goed naar hem luisteren. “Maar als ik een week heb dat ik mag spelen, dan luistert er niemand naar me. Dan ga ik dus ook geen ruzies oplossen. Dat moet de Held van de week dan doen.“

“Ik wil ook eigenlijk helemaal geen Held meer zijn“, zegt Sidney. “Ik wil ermee stoppen. Door dat Held-zijn leer je veel kinderen kennen. Ik heb nu meer vrienden gekregen en wil gewoon met ze kunnen spelen in de pauze.“

“Maar held kan je toch je hele leven blijven?“ stelt Robin. “Als je iets oplost of een ander iets leert, dan ben je het al...“

In de meivakantie zullen er twee Zoneparcs in Rotterdam worden geopend.

    • Jitka Xantinidou