Omvang fraude verkiezing Irak blijft onbekend

In de Iraakse parlementsverkiezingen op 15 december is inderdaad fraude gepleegd, maar de precieze omvang daarvan valt niet vast te stellen. Dat meldt de internationale commissie van experts die nog eens naar het verloop van de verkiezingen heeft gekeken, in haar gisteren gepubliceerde eindrapport.

De commissie uit zich niet over consequenties voor de definitieve uitslag van de verkiezingen, die vanmiddag zou worden bekendgemaakt. Het is de vraag of de klagers nu tevredengesteld zijn.

Met name sunnitische en seculiere partijen hadden geklaagd over grootscheepse verkiezingsfraude, en opgeroepen de verkiezingen te annuleren. Het rapport (dat te vinden is op http://www.fco.gov.uk), meldt 2.000 klachten over een brede reeks schendingen waaronder het volstouwen van stembussen met valse stemmen, geknoei met scorelijsten, intimidatie, fouten op de kieslijsten, tekorten aan stembiljetten, meervoudig stemmen en onjuist gedrag van politie en leger. Volgens de commissie heeft de Iraakse verkiezingscommissie (IECI) veel klachten correct afgehandeld. De IECI miste echter de technische en menselijke middelen om alle klachten diepgaand te onderzoeken. Bovendien is volgens de commissie 'in alle waarschijnlijkheid' ook fraude onontdekt gebleven. Het was onmogelijk de precieze omvang daarvan vast te stellen.

De uitslag van de verkiezingen werd overigens in grote lijnen al vorige maand bekend. Het staat vast dat de alliantie van religieuze shi'itische partijen veruit de meeste zetels krijgt, rond de 130, waarmee ze echter haar absolute meerderheid in het 275 zetels tellende parlement kwijt is.

Bij een dubbele aanslag in het centrum van Bagdad zijn gisteren zeker 15 mensen gedood en 26 gewond. Eerst ontplofte een in een auto verborgen bom; even later bracht een zelfmoordterrorist zich tot ontploffing in een vlakbijgelegen café.

De Iraakse politie vreest dat alle 35 jonge mannen die dinsdag ten noorden van Bagdad werden ontvoerd toen rebellen hun bus onderschepten, allemaal zijn vermoord. Een overlevende heeft gezegd dat in elk geval 15 van hen zijn doodgeschoten.