'Neem verhoor verdachte altijd op'

De politie moet verhoren van verdachten altijd opnemen op band of video. Nu gebeurt dat niet in alle gevallen.

Door alle verhoren vast te leggen, kan de controle verbeterd worden. Dit zegt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Een vorig jaar ingevoerde richtlijn schrijft voor dat verhoren op band of video moeten worden vastgelegd als sprake is van een misdrijf waarop acht jaar cel of meer staat. Ook verhoren rond seksueel misbruik moeten in de meeste gevallen worden opgenomen.

Na de zogenoemde Schiedamse parkmoord stelde de commissie-Posthumus eind vorig jaar voor de verplichting van bandopnames uit te breiden. De Ombudsman gaat dit niet ver genoeg. Hij vindt dat álle verhoren op band of video moeten worden opgenomen, behalve bij kleine vergrijpen als winkeldiefstal.

Aanleiding voor het advies van de ombudsman is een klacht van de familie van een 25-jarige man uit het Friese Ter Idzard. De man pleegde in 2002 zelfmoord nadat justitie een taakstraf tegen hem had geëist wegens ontucht met minderjarige jongens.

Volgens de familie heeft de man onder druk van de politie een valse bekentenis afgelegd. Het proces-verbaal was het belangrijkste bewijsmateriaal. Veronderstelde slachtoffers werden niet gehoord. Er lag één aangifte. Voordat de rechter kon vonnissen, beroofde de man zich van het leven. In een afscheidsbrief aan zijn ouders schrijft hij dat hij 'gebroken' werd door de politieverhoren. Hij ontkent in die brief dat hij pedoseksueel is.

De Ombudsman schrijft dat het de verbalisanten niet gelukt is adequate informatie los te krijgen. De Ombudsman kan niet bepalen of de verdachte onder druk is gezet omdat de verhoren niet zijn opgenomen. Hoogleraar psychologie W. Wagenaar, die op verzoek van de familie de verhoren onderzocht, heeft ernstige kritiek op de politie. Hij meent dat de agenten toewerkten naar een zelf geformuleerde tekst, die de verdachte vervolgens kon beamen.

Op een congres in Amersfoort zei Wagenaar gisteren dat justitie geregeld getuige-deskundigen onder druk zet om hun rapportages aan te passen.

politieverhoor: pagina 3