Muziekpiraat minder actief na rechtzaken

Het illegaal binnenhalen van muziek via de computer is de afgelopen twee jaar licht gedaald. Van de mensen die illegaal downloaden is 35 procent dat minder gaan doen, terwijl 14 procent dat juist meer doet.

Dit schrijft de internationale organisatie van platenmaatschappijen, IFPI, in een gisteren verschenen rapport. De organistatie betitelt de lichte daling als een succes. 'We zijn de oorlog aan het winnen, maar we hebben hem nog niet gewonnen', zei IFPI-voorzitter John Kennedy tegen de BBC.

De Nederlandse branche-organisatie voor de entertainmentindustrie, NVPI, spreekt ook van een 'positieve ontwikkeling'. Wouter Rutten van de NVPI: 'Internet telt steeds meer gebruikers en snellere verbindingen. Het is daarom goed dat we het illegaal downloaden weten in te kapselen'.

Muziekmaatschappijen hebben in 2005 bijna 20.000 rechtszaken in zeventien landen aangespannen tegen illegale downloaders. Die rechtszaken zijn onder meer bedoeld om mensen af te schrikken, 'want mensen denken nog te vaak dat ze toch niet worden gepakt', aldus Rutten.

Daarnaast biedt de muziekindustrie tegenwoordig mogelijkheden om nummers tegen betaling binnen te halen. De 'bibliotheek' met legaal te downloaden tracks bevat zo'n 2 miljoen files, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor - maar slechts een fractie van de circa 870 miljoen illegale muziektracks. 'Dat legale aanbod helpt bij het terugdringen van het gebruik van het illegale aanbod' , aldus de IFPI.

Zo koopt 6 procent van de Engelse en Duitse internetgebruikers wel eens legaal muziek via het net; 5 procent van hen downloadt het illegaal. Overigens zijn de legale downloaders vaak 'nieuwe' gebruikers. Internetters die al illegaal downloaden, zijn niet geneigd te betalen voor de muziek.

De inkomsten voor platenmaatschappijen uit de distributie van muziek via internet en mobiele telefoons steeg in 2005 van 380 miljoen naar 1,1 miljard dollar. Dat is 6 procent van de totale omzet van de platenmaatschappijen.