Muntjes sparen

Wat doen tennissers als ze niet op de baan staan? Een beetje lummelen op bed, met de onafscheidelijke iPod op het hoofd. Of, in het geval van de dames, uitgebreid shoppen. Zoals wel vaker ligt de waarheid een stuk genuanceerder. Het reguliere verslag biedt weinig tot geen ruimte voor de nevenactiviteiten, die toch een deel van de persoonlijkheid blootleggen. Gelukkig biedt dit hoekje uitkomst. Gelukkig ook publiceren de twee almachtige spelersvakbonden - de ATP bij de mannen en de WTA bij de vrouwen - jaarlijks een boekwerk, waarin alle trivia van de topspelers en -speelsters zijn opgenomen. Werkelijk een héérlijk boek! Zo lezen we bijvoorbeeld dat Karolina Sprem graag een ommetje mag maken met haar hond, dat Janko Tipsarevic op zijn nachtkastje de toch bepaald niet kinderachtige werken van Goethe, Nietzsche en Dostojevski heeft liggen en dat Maria Kirilenko graag achter het fornuis staat. Mijn favoriet? Dominik Hrbaty. Niet omdat de tennisser uit Slowakije al tien jaar deel uitmaakt van de tophonderd, maar omdat 'de zelfbenoemde filmgek' er een fascinerende hobby op nahoudt: Dominator spaart namelijk munten, maar dan alleen Nieuw-Zeelandse munten. Dat doet hij al heel lang, getuige de vorige jaargangen van The Official Guide to Professional Tennis. Nooit geweten dat Nieuw Zeeland zoveel munten heeft. Dominik gaat stug door. Zet 'm op, Dominik!

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad