Minister Suriname weg door drugszaak

De Surinaamse minister van Handel en Industrie, Sigfried Gilds, heeft gisteren zijn ontslag ingediend. De bewindsman wordt door het openbaar ministerie in Paramaribo verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van drugsgeld en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Gilds is een oudgediende in de Surinaamse politiek en een belangrijke minister in het derde kabinet-Venetiaan. Hij is leider van de vakbondspartij SPA, de kleinste partner in het multi-etnische Nieuw Front. Binnen de SPA was Gilds de opvolger van de legendarische oprichter Fred Derby, die in 2001 overleed.

Als minister van Justitie in het vorige kabinet was hij pleitbezorger van vervolging van de 'Decembermoorden' uit 1982, waarbij Derby als enige door het toenmalige Militair Gezag onder leiding van Desi Bouterse werd gespaard. Gilds was eerder minister van Defensie. Hij perkte toen de macht van het leger in.

De nu lopende affaire kwam in december boven water in een Nederlandse strafzaak tegen een familielid van Gilds. Een neef noemde Gilds zijn zaakwaarnemer in Suriname.

De SPA-voorzitter was destijds nog minister van Justitie. Hij heeft elke betrokkenheid ontkend. Maar volgens procureur-generaal Punwasi zijn er genoeg aanwijzingen om Gilds als verdachte aan te merken.

Suriname heeft inmiddels een rechtshulpverzoek aan Nederland gedaan voor nadere informatie. De kwestie is pijnlijk voor de regering-Venetiaan en het Nieuw Front. Vlak voor de verkiezingen in mei 2005 moest ook al een de minister opstappen.