Liegen om achter de waarheid te komen

'Strangers in the night'. De man zingt het overtuigd en uitdagend, waarbij hij naar een kapstok grijpt bij wijze van microfoon. Jules is net terug uit het ziekenhuis. Hij spreekt zijn vrouw aan met 'U'. Hij herkent haar niet. Een ernstig ongeluk heeft zijn geheugen uitgewist. Maar niet dat vreemde liedje. Zijn sommige delen van zijn hersenen dan toch gespaard gebleven? Of doet Jules maar alsòf hij aan amnesie lijdt?

De Fransman Eric-Emmanuel Schmitt schreef een stuk waarin niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is. De titel Petits Crimes houdt de belofte in van een thriller en het publiek wordt niet teleurgesteld. Al gauw wantrouwen de man en de vrouw elkaar evenzeer als wij hen beiden; er moet een misdaad worden opgelost, maar welke? Jules, zelf een auteur van thrillers, schreef één boek dat zijn vrouw niet verdroeg. Het huwelijk als vergrijp dwong haar tot navolging en het ongeluk was háár schuld, al draait zij de rollen om.

Jules en Lisa liegen om achter de waarheid te komen. Een waarheid die voor de humanist Schmitt meer met liefde te maken heeft dan met haat. Door te doen alsof hij zijn geheugen kwijt is, ontdekt Jules hoe Lisa hem graag zou willen hebben, want wat zij hem over zijn verleden vertelt is een leugen van haar, een wens. En door haar knap verhulde poging tot moord is de oude sleur omgeslagen in een nieuw begin.

Schmitts boulevardtheater met zijn verrukkelijk-verwarrende wendingen wordt steeds meer een ernstig denkspel, waaruit de toeschouwer zelf zijn conclusies moet trekken.

Daan Schuurmans en Angela Schijf spelen dat spel slim - slimmer dan je misschien zou verwachten. Schijf (1979) werd bekend met de tv-serie Goede tijden, slechte tijden., maar gaf met haar rol in het stuk Glazen Speelgoed al eerder aan een serieus actrice te willen zijn. Aan Schuurmans (1972) kleeft het imago van de strandgod uit Costa!, maar ook hij heeft theaterervaring. Beiden blijken de zware rollen in Petits Crimes aan te kunnen. In de dienstbare regie van Shireen Strooker komt vanachter de katachtige gratie van Schijfs Lisa soms een wanhopige vrouw te voorschijn, terwijl de Jules van Schuurmans met een bijtend intellect zijn verdriet maskeert.

Met elegantie, geheimzinnigheid en rijpe humor biedt Petits Crimes zelfs aan veeleisende toneelverslaafden ruim voldoende diepgang. De vertolkers van de 'Strangers in the night' zijn vrienden geworden.

Voorstelling: Petits Crimes, van Eric-Emmanuel Schmitt, door Bos Theaterproducties. Regie: Shireen Strooker. Gezien: 18/1 Leidse Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 29/4. Info: 0900-0191 en www.bostheaterproducties.nl.

    • Anneriek de Jong