Kunst als oorlogsbuit

Het Russische parlement heeft vanochtend ingestemd met een wet die de teruggave mogelijk maakt van een kostbare verzameling zeldzame boeken aan Hongarije. Zegevierende Sovjettroepen hadden die tijdens de Tweede Wereldoorlog meegesleept als oorlogsbuit.

De Hongaarse regering heeft herhaaldelijk gevraagd om terugkeer van de calvinistische bibliotheek uit de oostelijke stad Sárospatak die uit 134 boeken bestaat. Tijdens de oorlog werden ze bewaard in de kluis van een bank in Boedapest, waar ze door de Sovjets werden ontdekt.

De verzameling religieuze boeken is slechts een van de vele culturele trofeeën die de Sovjettroepen in de nadagen van de oorlog hebben buitgemaakt. In totaal bezit Rusland nog bijna 250.000 van dergelijke kunstobjecten en meer dan 1,25 miljoen boeken. Een Russische wet uit 2000 maakt onderscheid tussen illegale buit, meegenomen zonder toestemming van een commandant, en in beslag genomen kunst die als schadevergoeding wordt beschouwd voor de 27 miljoen doden die de oorlog de Sovjet-Unie heeft gekost.