Kip met prei

Voor 4 personen.

750 gram prei

circa 100 gram boter

zout en versgemalen peper

(desgewenst) wat mild paprikapoeder

1 stevige boerenkip van circa 1,2 kilo

2 deciliter slagroom

2 tot 3 eetlepels vers citroensap

2 eetlepels citroenraspsel

Snijd de prei bij. Verwijder eventuele lelijke buitenbladen en snijd de preien dan in de lengte doormidden. Spoel de helften onder de koude kraan om al het vuil te verwijderen. Snijd de halve preien overdwars in dikke plakjes.

Verhit de helft van de boter in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Schep er de prei door. Bestrooi met zout en peper naar smaak en laat de prei onder af en toe omscheppen circa 10 minuten bakken tot hij net gaar is. Schep de prei met het baknat uit de pan over in een kom en zet weg.

Snijd de kip in stukken (vraag als u dat zelf niet kunt uw poelier dat voor u te doen). Bestrooi de stukken kip met zout en peper en desgewenst licht met paprikapoeder. Verhit de overgebleven 50 gram boter in de koekenpan waarin u de prei heeft gebakken op een middelhoog vuur. Leg er de stukken kip in en bak ze aan een kant in 3 tot 4 minuten goudbruin. Draai de stukken om en bak de andere kant ook goudbruin. Draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat de kip nog 20 tot 30 minuten bakken, waarbij u de stukken kip nog een of twee keer omdraait, tot de kip gaar is. De exacte tijd hangt af van de kwaliteit van de kip en het gewicht van de pan. Controleer door de punt van een scherp mes in een dijstuk te steken. Het uitvloeiende sap moet helder zijn. Doe de kip over op een dienschaal en dek losjes af met aluminiumfolie terwijl u de saus maakt.

Draai het vuur onder de pan hoog en giet de slagroom in de pan. Laat circa 5 minuten krachtig koken tot de saus dik is. Schep er de prei door en laat onder af en toe omscheppen doorwarmen. Breng op smaak met het citroensap en raspsel en zout en peper. Schep de saus over de kip en dien op met bijvoorbeeld gekookte aardappels.

Morgen: sinaasappeltaart

    • Kim Maclean