Je bent zo mooi als je je voelt

Op nummer 16 van de Top-50 staat deze week het liedje “Ugly' van de Engelse meisjesgroep Sugababes. Wat hebben popmuzikanten toch met mooi-zijn de laatste tijd?

Eerst was er Beautiful (“mooi') van Christina Aguilera een grote hit. Toen was er “You're Beautiful' (“Jij bent mooi') van James Blunt, een nog grotere hit. En nu is er “Ugly' van Sugababes (“lelijk').

Is mooi/lelijk tegenwoordig interessanter dan slim, sterk of sportief?

Eigenlijk gaan de liedjes van Christina Aguilera en die van Sugababes over hetzelfde. De ene heet “Ugly' en de ander “Beautiful', maar allebei hebben ze een boodschap aan de luisteraar: je bent zo mooi als je je voelt. En: trek je niets aan van wat anderen zeggen.

Het verhaal van “Ugly' lijkt op het sprookje van “Het Lelijke Eendje'. Sugababe Keisha (de donkere) zingt in het eerste couplet dat ze zich zorgen maakte toen ze zeven was. Mensen zeiden dat ze “vreemd' was, en zelf vond ze haar zwarte haar en haar ogen niet mooi. Maar Keisha's ouders vertelden haar: “Ze zijn gewoon jaloers op je mooie glimlach.“

Heidi (de blonde) vond zichzelf te klein. Ze had niet in de gaten dat ze vanzelf groter zou worden. “I was shorter then everyone there/ people made me feel like my life wasn't fair“ (Ik was korter dan de anderen/ mensen gaven me het gevoel dat ik pech had).

Het kwam allemaal goed. Heidi groeide. Nu zingt ze zelfs: “I grew taller then them in more ways“. Dat betekent: “Ik ben langer dan zij, in meerdere opzichten.“ En dat betekent waarschijnlijk dat Heidi zichzelf niet alleen letterlijk groter vindt, maar ook figuurlijk. Oftewel: ze is groter én beter dan andere mensen.

Hoe goed ze zichzelf ook vindt, ze weet: er zullen altijd mensen zijn die iets gemeens over je zeggen. Want, zingt Heidi, er zijn nu eenmaal mensen die nare opmerkingen maken omdat ze zichzelf dan beter voelen (“But there will always be the one who will say something bad to make them feel great“).

Misschien moet Heidi naar Christina Aguilera luisteren. Die heeft daar over nagedacht. Want in haar liedje “Beautiful' zingt ze: “You are beautiful no matter what they say/ Words can't bring you down“. En dat betekent: “Je bent prachtig, wat ze ook zeggen/ woorden kunnen jou niet naar beneden halen“.

    • Hester Carvalho