International Film Festival Rotterdam

De 35ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) begint op woensdag 25 januari met twee films. Voor genodigden opent het festival met Heart, beating in the dark van Nagasaki Shunichi, voor publiek met Brokeback Mountain van Ang Lee, een wat ongelukkige tweedeling. “Rotterdam' is juist een festival waar het grote publiek met minder bekende filmkunst kennis kan maken. Wat dat betreft is deze editie veelbelovend.

Het hart van het festival is de competitie om de Tiger Awards, veertien eerste of tweede films van nog onbekende makers uit alle delen van de wereld. Deze films vormen het visitekaartje van Sandra den Hamer, voor de tweede keer solo directeur van het festival. Uit Nederland is Langer licht van David Lammers te zien. Meer Nederlandse films zitten in de competitie voor korte film, waaraan het festival dit jaar meer aandacht besteedt.

In het hoofdprogramma zijn vooral belangrijke speelfilms te zien die al op andere festivals vertoond en bekroond zijn, van gevestigde auteurs als Michael Haneke (Caché) of controversiële vernieuwers als Carlos Reygadas (Batalla en el cielo). Van twee regisseurs wordt bijna het gehele oeuvre vertoond: Nagasaki Shunichi, maker van de openingsfilm en Stephen Dwoskin, filmer en chroniqueur van de Amerikaanse avant-garde.

'Artist in Focus' is Sarah Morris, wier schilderijen en films te zien zijn in museum Boijmans Van Beuningen. In Witte de With opent Exposing Television, een groot project over nieuwe vormen van televisie, met werk van beeldend kunstenaars als Rikrit Tiravanija en Pierre Bismuth. Ook zal er door een aantal collectieven live televisie worden gemaakt.

De belangrijkste thematische filmprogramma's zijn Vita Brevis, een serie recente biopics waaronder die van Keizer Hirohito van Aleksandr Sokoerov, en White Light, met films over drugs en films die net zo werken als drugs. Het festival besluit op zaterdag 4 februari met Good Night, and Good Luck van en met George Clooney. Die dag is er ook een marathon van de korte film.

Het volledige programma is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com. De kaartverkoop begint op zaterdag 21 januari om 9:00 uur aan de festivalkassa's in de Doelen en telefonisch via 010-8909000.