Inktspotprijs voor Joep Bertrams

Tekenaar Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs 2005 gewonnen, de prijs voor de beste politieke spotprent van het afgelopen jaar.

Bertrams kreeg de prijs voor een op 23 mei in Het Parool gepubliceerde spotprent over het referendum over de Europese grondwet. Op de tekening probeert een met voedsel ondergespuugde premier Balkenende de kleuter “NL' te voeren uit het bord “EU Grondwet'. Balkenende opent zijn mond wagenwijd als voorbeeld, maar het kind wendt met dichtgeknepen mond zijn gezicht af.

De prijs werd uitgereikt door SP-fractieleider Jan Marijnissen in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Zijn partij heeft fel campagne gevoerd tegen de grondwet. Hij liet zijn genoegen over het onderwerp van de winnende prent duidelijk blijken.

Bertrams prent is in Nieuwspoort te zien op de expositie Politiek in Prent 2005, waaraan dit jaar 27 tekenaars, ieder met zes prenten, deelnemen. Tot 20 februari hangen de tekeningen in Nieuwspoort. Daarna gaat de expositie van 6 maart tot 2 april naar de Openbare Bibliotheek in Den Haag, vervolgens naar onder meer het Persmuseum in Amsterdam en de Openbare Bibliotheek in Utrecht.

Vorig jaar werd de Inktspotprijs gewonnen door Tom Jansen, voor een prent over de genocide in Darfur in het dagblad Trouw.