Handelsruzie Japan en Korea

Een sluimerend handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea is vandaag in alle hevigheid naar buiten gekomen. Uit vergelding voor vermeende exportsubsidies op geheugenchips heeft Japan deze Koreaanse producten met een invoertarief van 27,2 procent belast. Dat is door Japan nooit eerder gedaan bij hightech producten.

De geheugenchips worden gemaakt door het Zuid-Koreaanse bedrijf Hynex, de op één na grootste producent van geheugenchips ter wereld met een aandeel van bijna 16 procent op de Japanse markt. De chips worden vooral gebruikt in pc's.

De aandelenkoers van Hynex sloot vandaag op de beurs van Seoul 6,1 procent lager, ondanks het feit dat de Zuid-Koreaanse regering onmiddellijk stelling heeft genomen tegen de Japanse vergeldingsmaatregel. Zij dreigt nu Japan bij de Wereldhandelsorganisatie WTO aan te klagen.

Japan, ooit vrijwel alleenheerser op de wereldmarkt van geheugenchips, heeft aan Zuid-Koreaanse concerns als Hynex geduchte concurrenten gekregen.

Hynex verkeerde enkele jaren geleden in grote problemen en moest tot twee keer toe van de ondergang worden gered door Zuid-Koreaanse staatsbanken.

In de VS gelden al sinds 2003 importheffingen voor Koreaanse geheugenchips, in de EU sinds 2004. Vorig jaar juni oordeelde de WTO dat Hynex illegale financiële steun had gekregen.