Greenwheels neemt Duits bedrijf over

Greenwheels, het Nederlandse bedrijf dat auto's in deeltijd verhuurt, neemt voor een onbekend bedrag zijn Duitse branchegenoot Shell Drive Deutschland over. Dat heeft de in Rotterdam gevestigde onderneming gisteren bekendgemaakt. Shell wil zich in Duitsland toeleggen op zijn kernactiviteiten en heeft daarom besloten het autoverhuurbedrijf te verkopen.

In 2004 kocht Greenwheels ook al StattAuto CarSharing AG in Berlijn, dat verder ging onder de naam Greenwheels. Ook Shell Drive zal in de huidige bedrijfsvoering worden geïntegreerd. Daarmee ontstaat de grootste Duitse deelauto-onderneming. Greenwheels beschikt in Duitsland straks over 550 auto's in 20 steden.

Greenwheels is in Nederland met 700 uitgiftepunten in 40 steden ook de grootste in zijn soort. In tegenstelling tot een autoverhuurbedrijf verhuurt een deeltijdauto-onderneming via abonnementen. Abonnees kunnen voor korte tijd (vanaf één uur) een auto huren. Greenwheels maakt daarbij gebruik van een hightech-systeem: de auto opent met een chipkaart en start na het intoetsen van een pincode op de boordcomputer. Na gebruik parkeert de klant de auto weer op een vaste plek. De boordcomputer registreert het gebruik; de klant rekent maandelijks abonnement en gebruikskosten automatisch af.