Graf van 3.000 jaar gevonden in Rome

Archeologen hebben in Rome een belangrijke vondst gedaan. Onder het Forum van Caesar hebben ze een graf gevonden dat 3.000 jaar oud is. De ontdekking bevestigt opnieuw dat er al nederzettingen waren voordat de stad Rome, volgens de overlevering, door Romulus en Remus in 753 voor Christus werd gesticht.

Het was de 32-jarige archeoloog Alessandro Delfino die eergisteren op de plek stuitte. 'Ik wist gezien de omvang onmiddellijk dat het om iets uitzonderlijks ging,' zei hij in de Italiaanse pers. Gistermiddag haalde hij, live te volgen op televisie, de eerste voorwerpen naar boven uit een gat in de vorm van een ronde put van 1,70 meter diep.

Nadat hij twee deksels had verwijderd, trof hij een grote urn aan met er om heen een aantal kommetjes, drie middelgrote potten en een kleine pot. In en rondom de potten bevonden zich bronzen miniatuurtje van wapens. Daarnaast ook botjes van vogels die zouden zijn mee begraven om de overleden persoon naar het hiernamaals te begeleiden.

Gezien de omvang van het graf en de objecten die erbij begraven zijn, zou het om een stamleider kunnen gaan. Het graf dateert van het einde van de bronstijd tussen de elfde en tiende eeuw voor Christus. Archeologen vonden in 2000 ook al eens twee kleinere, vergelijkbare graven die wezen op vroegere bewoning van Rome, en verwachten nu nog veel meer te vinden.

Hoe het menselijk leven in de heuvels rond Rome precies begon is, zoals altijd, onduidelijk. Maar bekend is dat de heuvels Capitool, Palatijn en Esquilijn bebost waren en dat er her en der, gescheiden van elkaar, kleine stammen leefden die aan landbouw deden. Deze stammen begroeven hun leiders in de moerassige laagvlakte, waar later de keizerfora werden aangelegd. Ondanks de vondsten van 2000 en die van nu zal het er de Romeinen echter niet van weerhouden om de stichting van de stad, zoals elk jaar, weer op 21 april te vieren.

    • Bas Mesters