Financier van NEC stapt op na bedreiging

Marcel Boekhoorn, de belangrijkste financier van voetbalclub NEC, treedt uit veiligheidsoverwegingen terug als geldschieter bij de club uit Nijmegen. Dit maakte hij gisteravond bekend tijdens een besloten aandeelhoudersvergadering.

NEC wilde vanochtend niet ingaan op de details van de problemen van Boekhoorn. 'Het zijn in elke geval geen aangename zaken', zei algemeen directeur Jacco Swart. Boekhoorn, die vorig jaar een half miljard euro incasseerde na de verkoop van het telecombedrijf Telfort en wiens vermogen wordt geschat op 850 miljoen euro, heeft een voorname rol gespeeld bij het aantrekken van enkele spelers. De Pool Andrzej Niedzielan en de Paraguayaan Edgar Barreto konden mede dankzij Boekhoorn worden aangetrokken. Swart betreurt het besluit, 'maar we moeten ons neerleggen bij zijn beslissing. Hij blijft wel supporter van de club'. Eerder dit seizoen vertrok trainer Cees Lok bij de club. Hij kondigde zijn vertrek aan bij de kerstborrel van NEC. De reden van zijn opstappen is nog altijd onduidelijk, ook bij Swart. 'Ik heb geen contact meer met Lok gehad, maar het blijft ons zo wel achtervolgen.' Sportief vergaat het NEC voorspoedig; de club staat achtste en heeft nog uitzicht op de play-offs.

Uit veiligheidsoverwegingen heeft ook Hennie Spijkerman besloten op te stappen als trainer van FC Zwolle. Een klein deel van de Zwolse aanhang had het zodanig op Spijkerman voorzien dat deze enige tijd persoonlijke beveiliging kreeg. Spijkerman, die een contract had tot medio 2007, had het de afgelopen weken zwaar te verduren. Dat tastte ook zijn privéleven aan. Het bestuur van de club kondigde op de website keiharde maatregelen aan tegen deze vorm van wangedrag door 'supporters'. Dat heeft al geleid tot een aantal stadionverboden door de KNVB, variërend van 27 tot 108 maanden.