Eerste concert met niet-goed-geld-terug

Gisteravond beleefde Nederland zijn eerste 'No Risk Concert'. In popzaal Paard van Troje, in Den Haag, konden bezoekers het concert na een kwartier verlaten, en hun geld terug krijgen. Op deze manier probeert het Paard haar publiek te inspireren om ook onbekende groepen een kans te geven. Van de 160 man die op de Belgische band Absynthe Minded afkwamen, vroegen zeven bezoekers binnen een kwartier hun geld terug.

Volgens programmeur Majel Blonden is het idee ontstaan uit de behoefte om Het Paard aantrekkelijk te maken: 'Het Paard is vier jaar dicht geweest wegens verbouwing. Publiek en artiesten waren ons bestaan inmiddels vergeten. Voor het publiek gaan we nu een paar keer per maand een No Risk Concert doen.'

In de zaal staan Dick de Jong (23) en Roel Ooms (25). Ze zijn respectievelijk uit Delft en Nijmegen gekomen voor het concert. De No Riks-clausule maakte het aantrekkelijk. 'Ik kende de band niet', zegt De Jong. Ooms kende Absynthe Minded wel. ,,Ik zei: het is no risk', zo heb ik hem over de streep getrokken. Dit zouden meer zalen moeten doen. Ik zou er zeker gebruik van maken.'

Het optreden begint om half tien. Om tien over half tien vertrekken er een paar bezoekers. Rudy van Waterschoot (21) komt vaak in het Paard, maar deze band 'trekt hij niet', zegt hij: 'Met die violen, dat is niet mijn smaak.' Op vertoon van zijn kaartje krijgt hij de toegangsprijs (10 euro) zonder reserveringskosten terug. Dick de Jong en Roel Ooms blijven. Met een biertje in hun hand staan ze tevreden te kijken.

    • Hester Carvalho