De huizen zijn doorsnee, de mensen niet

Groningen koos onlangs de leukste straat van de stad. Omdat de mensen daar nog saamhorig zijn.

De huizen aan het Grootzeil zijn 29 jaar geleden gebouwd. In die tijd is de straat de leukste van Groningen geworden. (Foto’s Sake Elzinga) Groningen - 18-01-2006. De leukste straat van Groningen bevindt zich in de wijk Leeuwenborg aan de straat Grootzeil. Foto: Sake Elzinga
De huizen aan het Grootzeil zijn 29 jaar geleden gebouwd. In die tijd is de straat de leukste van Groningen geworden. (Foto’s Sake Elzinga) Groningen - 18-01-2006. De leukste straat van Groningen bevindt zich in de wijk Leeuwenborg aan de straat Grootzeil. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Er zitten vijf vrouwen op het bankje in de leukste straat van Groningen. Het bankje is van Jopie Huizing. Zij is volgens de bewoners van het Grootzeil in de wijk Lewenborg de spil waar het leven in deze straat om draait.

'Je kunt alles met haar bespreken', vertelt Erna Oosterhuis. Ze stoot haar vriendin Tina Rutgers aan. 'Soms zitten we met z'n drieën op het bankje te huilen.' Tina Rutgers: 'Het gebeurt wel dat we er al om één uur 's middags zitten en om twaalf uur 's nachts nog steeds. We gaan alleen naar huis om eten voor onze kinderen te koken. Of we halen pizza's.' Erna Oosterhuis: 'En met een borreltje komt de tong los, hè.'

Jopie Huizing hoort alle problemen van de veelal alleenstaande moeders uit de straat. Van huurachterstand tot opvoedingskwestie en relatiecrisis. Jopie Huizing: 'Ik woon hier vanaf de bouw, 29 jaar geleden. Die gesprekken zijn zo gegroeid. Mijn huis staat altijd open. Ik ben het gewend. Ik werk ook met verstandelijk gehandicapten.' Erna lacht: 'Dan kan ze ons er nog wel bij hebben!'

Groningen heeft 1.525 straten. Daarvan werd het Grootzeil door een jury uitgeroepen tot leukste. Er staan 52 sociale huurwoningen. De verkiezing was een samenwerking tussen de gemeente en het lokale Oog TV, dat steeds een andere kandidaat heeft belicht. Cees Walraven was lid van de jury. Hij is buurtagent in een andere wijk, het Oosterpark. Walraven: 'Wat mij opviel is hoe de mensen hier met elkaar omgaan. Ze wonen in een probleemwijk, ze hebben een klein budget, er wonen veel verschillende soorten mensen, en toch weten ze er iets moois van te maken.'

De jury, die een keuze moest maken uit veertig inzendingen, stond onder voorzitterschap van wethouder Martine Visser (CDA). Ook zij is onder de indruk van de saamhorigheid. 'Het is qua uiterlijk een doorsneestraat. Er waren architectonisch interessantere straten bij. Maar voor ons was doorslaggevend de ongelooflijke inzet en betrokkenheid van de bewoners met elkaar.'

Neem Jolanda Pater, een van de bewoners die de straat voor de prijsvraag hebben aangemeld. De alleenstaande moeder is onlangs van een stoepje gevallen en heeft haar enkelbanden beschadigd. Ze mag van de dokter vijf weken niet lopen. Gelukkig is overbuurvrouw Ria Zwiers zo vriendelijk om de boodschappen voor haar te doen. 'Doe maar een pondje rundergehakt', zegt Jolanda Pater. Het is een vorm van burenhulp die heel normaal is in Grootzeil. Kindercrèches zijn vaak niet nodig, want moeders vangen elkaars kinderen op. 'Mooi is dat', zegt buurtagent Walraven. Kinderen in het Grootzeil hoeven zich nooit te vervelen. 'Er is altijd wel iemand die spontaan iets verzint', zegt Ria Zwiers. Een wedstrijd zaklopen of pannenkoeken bakken. En als je een weekeinde weg bent, letten de buren vanzelfsprekend op je huis. 'Wij hebben geen buurtagent nodig', zegt Jolanda Pater.

Daar komen Erna en Tina weer aan. Tina is met Erna meegereden naar het winkelcentrum omdat haar eigen auto kapot is. De auto is vanmorgen meegenomen door de man van Ria. Die is automonteur. De bewoners van Grootzeil houden elkaar in de gaten. Ze bellen de gemeente over een hoge stoeprand, want anders zou meneer Spittje met zijn rollator wel eens kunnen vallen. Of ze vragen of er een bloembak kan komen om het verkeer veiliger te maken.

Er zijn ook mensen die zich wat minder intensief met het leven op straat bemoeien. Zoals Henk en Jannie Sloot op de hoek. Zij zijn wat meer op zichzelf. Henk Sloot: 'Het is een prima straat. Merkwaardig eigenlijk dat je een prijs krijgt voor iets wat heel normaal is, namelijk dat je voor elkaar klaar staat. Maar het is best leuk.'

    • Arjen Schreuder