De Bushes in het Spaans

Gouverneur Jeb Bush reist graag door Latijns-Amerika om reclame te maken voor het bedrijfsleven in zijn staat Florida. Deze week bezocht hij Ecuador en Peru.

Jeb Bush werd door de staatshoofden van de twee Andeslanden uiterst hartelijk ontvangen. Maar 'Amerika's achtertuin' voelt zich sinds het begin van de 'oorlog tegen terreur' ook vaak verwaarloosd door de Amerikaanse federale regering. Jeb wordt dan ook regelmatig aangesproken op het Latijns- Amerika-beleid - of beter, het gebrek hieraan - van zijn oudere broer George, de president.

Zo pleitte de Ecuadoriaanse president Palacio er weer bij de gouverneur voor om in de plannen voor een Pan-Amerikaanse vrijhandelszone (ALCA) ook aan de internationale strijd tegen de drugshandel te denken. Bush: 'Ik vertegenwoordig niet de regering van mijn land, maar ik geloof dat de ALCA over handel moet gaan en niets anders'.

In Peru viel Bush wel even uit zijn rol toen hij stelde dat de VS noch Venezuela zich met de interne politiek van Peru moeten bemoeien. Iets wat de afgelopen weken wel gebeurde, tot ergernis van de Peruaanse president Toledo.

Jeb Bush, die met een Mexicaanse is getrouwd en als student ooit het vak Latijns-Amerika volgde, spreekt overigens vloeiend Spaans. En, volgens Toledo, opmerkelijk genoeg zonder Texaans accent. Waarop Bush droog reageerde: 'Ik zou niet weten wie er in mijn familie Spaans spreekt met een Texaans accent'.