Commotie in Winterswijk om 'harde' uitzetting scholiere

Een achttienjarige leerlinge van de Winterswijkse scholengemeenschap De Driemark is woensdagmiddag in een politiecel gezet en overgebracht naar het uitzetcentrum in Rotterdam. Taida Pasic, afkomstig uit Kosovo, moet Nederland verlaten, een half jaar voordat ze haar vwo-opleiding af kan maken. Leerlingen en leerkrachten van de school hebben geschokt gereageerd. 'Ze is als een misdadiger behandeld', zegt directeur Hanneke Koster. Enkele honderden leerlingen hebben rond het middaguur geprotesteerd op de Markt in Winterswijk. De school vraagt minister Verdonk de beslissing terug te draaien.

Leerlingen en leraren van de scholengemeenschap De Driemark in Winterswijk demonstreren tegen de uitzetting van Taida Pasic. Foto Eric Brinkhorst winterswijk protestactie scholieren tegen uitzetting taida. burgemeester spreekt jeugd toe en geeft aan in de zaak te zullen duiken. ©foto eric brinkhorst brinkhorst, eric

Taida Pasic is in 1999 met haar ouders en twee zussen naar Nederland gevlucht. Het verzoek om een verblijfsvergunning werd afgewezen waarna het gezin in januari 2005 vrijwillig naar Bosnië vertrok. Taida keerde in november alleen terug naar Winterswijk om het vwo-diploma te halen. Haar verzoek om een tijdelijke verblijfsvergunning is op 12 januari afgewezen. Volgens haar advocaat vindt de immigratie- en naturalisatiedienst IND dat ze ook buiten Nederland een vergelijkbare opleiding kan volgen.

Schoolleiding en leerlingen zijn vooral geschokt over de wijze waarop de uitzetting verloopt. Een agent van de vreemdelingenpolitie meldde zich afgelopen woensdag in de schoolkantine met het verzoek aan Taida om zich te melden op het politiebureau in Winterswijk. Het meisje is via de penitentiaire inrichting in Doetinchem overgebracht naar het uitzetcentrum in Rotterdam, aanvankelijk met de bedoeling haar binnen 24 uur het land uit te zetten. Inmiddels is na een bezwaarschrift besloten dat ze in Nederland de uitkomsten van een verzoek om een voorlopige voorziening mag afwachten. De IND kon vanmorgen niet reageren.