Chirac: kernwapen tegen terrorisme

Brest, 20 jan. President Chirac van Frankrijk bracht gisteren een bezoek aan een kernonderzeeër in de marinebasis van Brest. Hij waarschuwde in een toespraak dat Frankrijk ook kernwapens zou kunnen inzetten tegen een terreurdreiging door „leiders van staten“. Hij bracht daarmee de Franse ‘force de frappe’ voor het eerst in verband met terrorisme. Chiracs uitspraken komen op een moment van internationale spanning rond het nucleaire programma van Iran. De president noemde geen staten. Frankrijk paste zijn nucleaire strategie voor het laatst aan in 2001; de inzet van kernwapens is sindsdien niet alleen mogelijk tegen supermachten,maarook tegen regionalemachten. (Foto AP) French President Jacques Chirac goes aboard "Le Vigilant" nuclear submarine, Thursday, Jan. 19, 2006 at the L'Ile Longue military base in France. France would respond firmly, possibly with non-conventional weapons, to any state-sponsored terror attack against it, President Jacques Chirac said Thursday in a speech reaffirming the need for the French nuclear deterrent. (AP Photo/Jacques Demarthon/Pool) Associated Press
Pagina 5