Boete voor Franse bankier

Jean Peyrelevade, voormalig topman van de Franse bank Crédit Lyonnais, heeft voor een Amerikaanse rechter toegegeven te hebben gelogen in de affaire rond de overname van de Amerikaanse verzekeraar Executive Life. Door te bekennen heeft Peyrelevade voorkomen dat hij de cel in moet. Wel kreeg hij vijf jaar voorwaardelijk plus een boete van 500.000 dollar (413.000 euro) en mag hij zich drie jaar niet in de Verenigde Staten laten zien.

De gewezen topman gaf toe in de jaren negentig twee keer voor de Amerikaanse bankautoriteiten een valse verklaring te hebben afgelegd. Die verklaringen hadden betrekking op de overname van het in Califonië gevestigde verzekeringsconcern in 1991. Crédit Lyonnais mocht krachtens de Californische wetgeving niet meer dan 25 procent van Executive Life kopen, maar bleek de verzekeraar geheel te hebben overgenomen.

Peyrelevade was ooit een van de machtigste bankiers in Europa. Hij legde in 2001 zijn functie als bestuursvoorzitter van Crédit Lyonnais neer en stapte in 2003 op als president-commissaris. Zijn advocaten hebben steeds volgehouden dat hij onschuldig is. Ze hebben er voortdurend op gewezen dat hij pas in 1993 bij de bank kwam, twee jaar na de overname.

Begin vorig jaar trof de Amerikaanse justitie al een schikking met de bank en de Franse staat voor 600 miljoen dollar. Crédit Lyonnais was ten tijde van de overname een staatsbank.