Bart Meuleman

Deel 5 van de gedichtenestafette in het Cultureel Supplement. Elke week publiceert een dichter een nieuw gedicht en nodigt een collega uit voor de volgende week.

De Vlaming Bart Meuleman (1965) is behalve dichter ook kinderboekenauteur, acteur, theatermaker en vertaler. In 2004 debuteerde hij met de bunde'l 'hulp', dat vorig jaar werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs.

Bart Meuleman nodigt uit: Rob Schouten.

“In zijn laatste bundel Apenlier treft mij het gebrek aan schoonheid, wijsheid en muziek. Daar staat tegenover een schaamteloos spreken over seksuele drift, weerzin, verveling, onverschilligheid. Het zit hem vooral in de brutale toon, die is weergaloos. Ook heel grappig af en toe, maar de humor bevrijdt niet, hij bedrukt nog meer.

Apenlier getuigt van de midlifecrisis van een complete samenleving. Omdat Nederland onmiskenbaar de plaats van handeling is, bekroop mij na lezing de gedachte: hier wil ik nooit wonen.