Allochtoonse les

Meester Rudi geef in het Cultureel Supplement van 23 december les over Het joodse bruidje van Rembrandt. ”Kijk eens goed”, zegt hij tegen Hagar, ”wat zie je?” Hagar kijkt aandachtig naar het schilderij en zegt: ”Gouden sieraden, meester.” Meester Rudi schudt zijn hoofd. ”Nee, Hagar, dat zie je helemaal verkeerd. Kijk nog maar eens goed.” Om Hagar te helpen duwt hij haar met haar neus zowat op het schilderij. ”Zie je”, zegt hij, ”dat het niet waar was wat je zei. Je ziet geen sieraden, je ziet alleen maar verf.” Even is Hagar uit het veld geslagen en kijkt beteuterd naar de grond. Dan trekt ze haar hoofddoek strak en zegt: ”Maar meester, als ik gewoon naar dit schilderij kijk, dan zie ik toch echt geen verf hoor. Als ik naar dit schilderij kijk, dan zie ik een man en een vrouw met gouden sieraden. Ik zie een beeld en niet de materièle substraat.” Ineens is het doodstil. Er wordt niet meer geklierd en zelfs Hassan houdt zijn mond. Dan vallen haar klasgenoten Hagar joelend bij. ”Ha, ha, de meester weet geeneens het verschil tussen kunst en verf.”

    • Paulien Vierdag