Alleen maar verliezers in rel rond Wennemars

Erben Wennemars moet drie weken voor de Winterspelen op zoek naar een nieuwe coach. Jac Orie heeft het vertrouwen in de samenwerking opgezegd.

De coach zat er verslagen bij en heeft deze week 'slapeloze nachten' gehad van de breuk. De schaatser klonk in eerste telefonische reacties al even ontgoocheld en voelde zich in de steek gelaten. Er zijn alleen maar verliezers bij de beëindigde samenwerking tussen Jac Orie en Erben Wennemars, drie weken voor de Winterspelen.

Over het 'hoe' en 'waarom' van het conflict tussen de twee hoofdpersonen bestond gisteren nog veel onduidelijkheid. Een van de oorzaken werd wel evident. Wennemars wil een andere koers naar Turijn varen en vroeg daarbij om toestemming van zijn coach. Hij doet eind deze maand graag mee aan een wereldbekerwedstrijd in Collalbo en wilde daarvoor een gepland trainingskamp in Erfurt afzeggen. Orie wees het verzoek af, onder het mom: gelijk monniken, gelijke kappen. Hiermee kwam een terugkerend probleem in het topschaatsen aan het licht. Met name de toppers gedijen bij een individuele begeleiding en schikken zich liever niet naar het collectief.

De coaches komen tijd tekort om iedere rijder optimale aandacht te geven. Met alle ergernissen van dien. Bij Postcodeloterij staat bijna een elftal schaatsers onder contract. En zo kwamen de tweevoudig wereldkampioen sprint Wennemars en de vierdejaars hoofdcoach Orie met elkaar in aanvaring. De schaatser heeft enig recht van spreken, op grond van zijn erelijst, als het gaat om een uitzonderingspositie. Bovendien heeft hij nog nooit een olympische medaille gewonnen en strijdt hij in Turijn als dertigjarige vermoedelijk voor zijn laatste kans op eeuwige roem. Wennemars heeft een probleem: hij heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gewonnen. Vandaar zijn paniekerige reacties in de voorbije weken.

Orie heeft Wennemars in vier jaar tijd aan vijf wereldtitels geholpen (inclusief WK afstanden) en werd vorig jaar door zijn voormalige pupil op gebied van schaatskennis als 'beste trainer van de wereld' betiteld. Die uitspraak volgde op de tweede wereldtitel sprint van een jaar geleden in Salt Lake City, waar Orie een huzarenstukje uithaalde door de tobbende Wennemars na de jaarwisseling binnen een paar weken in topvorm te krijgen. Afgelopen zomer waren de rollen omgekeerd. Terwijl Wennemars in Calgary een wereldrecord reed, was Orie overspannen geraakt. Hij betaalde de tol voor zijn perfectionisme, lees: hij zat vaak de hele nacht in zijn hotelkamer op een laptop trainingsschema's aan te passen. Orie moest zijn ploeg drie weken in de steek laten en miste een belangrijk deel van de voorbereiding op het olympische seizoen. Inmiddels zou hij geheel hersteld zijn. De vraag blijft waarom hij maandag tijdens een gesprek met Wennemars werd gesecondeerd door een derde persoon, die volgens sommige bronnen psycholoog van beroep is. Orie wilde de naam van de man niet prijsgeven.

Hij zei wel dat hij Wennemars zo veel mogelijk wil helpen bij zijn zoektocht naar een nieuwe trainer en diegene zal voorzien van fysieke testresultaten en medische rapporten.Wennemars bevestigde gisteren dat het nooit zijn bedoeling is geweest een breuk met Orie te forceren. Wel zou hij afgelopen maandag forse kritiek op zijn trainer hebben geuit. Hij was zich niet bewust van beledigende opmerkingen, maar uit de emotionele en ontgoochelde reactie van Orie werd gisteren duidelijk dat het niet om een paar onschuldige adviezen ging.

'Het vertrouwen is geschaad. Ik heb hier een heel naar gevoel bij', reageerde de coach. De vraag is nu wie Wennemars gaat begeleiden op weg naar Turijn. Hij toonde zich verheugd op de reactie van zijn oude vriend Jan Bos, die zich bereid toonde een plaatsje vrij te maken bij Team Telfort. Coach Ingrid Paul van deze succesvolle schaatsploeg hield de deur op een kier; ze wil eerst haar vier andere rijders en rijdsters raadplegen. 'Niemand moet bezwaren hebben. Anders gaat het hele verhaal niet door.'

Topsportcoördinator Ab Krook van de KNSB hoopt maandag uitsluitsel te hebben over de nieuwe begeleider. Hij sprak van 'een nationaal schaatsbelang om Erben fris aan de start te krijgen in Turijn'. Krook gaat op zoek naar een ervaren begeleider om 'deze complexe wereldtopper' vakkundig bij te staan. Hij beschouwt naast Paul haar collega's Gerard Kemkers (TVM) en Wopke de Vegt (KNSB) als geschikte kandidaten.

    • Jaap Bloembergen