42 Slowaken komen om bij vliegramp

Een Slowaaks militair vliegtuig, met Slowaakse militairen van de vredesmacht die terug kwamen uit Kosovo, is gisteren neergestort in het oosten van Hongarije. Daarbij zijn op één na alle inzittenden omgekomen.

Op de passagierslijst stonden 43 namen, een aantal dat pas vanochtend officieel door de Slowaakse autoriteiten werd bevestigd. Aan boord van de Antonov-24, een tweemotorig propellervliegtuig van Russische makelij, bevonden zich 28 soldaten van de internationale vredesmacht in Kosovo, KFOR, acht man vliegtuigpersoneel en zeven logistieke medewerkers van het leger. In Kosovo dienen rond honderd Slowaakse militairen. De slachtoffers waren in Kosovo afgelost en waren op weg van Pristina naar Kosice.

De enige overlevende is zwaargewond per ambulance vervoerd naar de Slowaakse stad Kosice, ongeveer 20 kilometer van het rampgebied. Nadat hij uit het vliegtuig het bos in was geslingerd wist hij per mobiele telefoon zijn vrouw te bellen met het verzoek de autoriteiten in te lichten. Het toestel stortte neer in een bergachtig en bosrijk gebied, nabij het Hongaarse dorp Telkibánya, vlakbij de Slowaakse grens. Zowel Slowaakse als Hongaarse militairen werden ingezet om te zoeken naar overlevenden.

De werkzaamheden werden bemoeilijkt door sneeuwval en lage temperaturen. Helikopters konden niet bij het wrak landen. Het toestel, dat op een hoogte van 700 meter tegen een berg stortte, vloog na de crash in brand. 'Het is hier min 18 graden', aldus een politiewoordvoerder. 'De romp van het vliegtuig is verkoold. Het is ondenkbaar dat er nog andere overlevenden zijn.' Ook is het nog niet mogelijk geweest om de oorzaak van het ongeluk vast te stellen.