Ziekenhuizen moeten harder onderhandelen

Op de voorpagina van NRC Handelsblad van 14 januari legt ziekenhuisdirecteur Batenburg (SFG, Rotterdam) uit dat - op zijn `advies` - een onverzekerde illegale vrouw met borstkanker naar haar land van herkomst is teruggestuurd voor behandeling. Wat verderop in het artikel staat te lezen dat in 3 van de 4 niet-academische ziekenhuizen die het meest met onverzekerden te maken hebben in 2005 ca 2,3 miljoen euro inkomsten van deze zorg misliepen.

Stel dat de totale onverzekerdenproblematiek in 2005 over 4,5 miljoen euro zou gaan en het aantal onverzekerden met een factor 4 gaat toenemen (schatting van o.a. VNZ) dan gaat het in 2006 dus over 18 miljoen euro. Dit is nog geen kwart van de kosten die de verzekeraars in 2005 aan reclame hebben besteed.

Het zou Batenburg en zijn Haagse collega`s sieren als zij hun hardheid niet op weerloze patiënten botvieren, maar gebruiken in de onderhandelingen met de ziektekostenverzekeraars.

    • F. Schreuder Delft