Wennemars en Orie voor Spelen uiteen

Schaatser Erben Wennemars en coach Jac Orie gaan uit elkaar. Volgens een vanochtend uitgegeven verklaring van de Postcode Loterij-ploeg heeft de tweevoudig wereldkampioen sprint de vertrouwensrelatie met zijn coach “beschadigd', waardoor geen werkbare samenwerking meer mogelijk is. Beiden breken op een cruciaal moment: over drie weken beginnen in Turijn de Olympische Spelen, waar Wennemars op drie afstanden en de ploegenachtervolging start.

De Stichting topschaatsen Nederland kijkt met Orie en KNSB-topsportcoördinator Ab Krook (KNSB) naar een oplossing, waardoor Wennemars volgende maand bij de Winterspelen toch optimaal kan presteren. Vorige week trainde hij in Hamar met collega's van TVM voor de olympische ploegenachtervolging.

Woordvoerder Henk Spaan van de Stichting topschaatsen Nederland wilde niet ingaan op de reden van de breuk. “Erben heeft geen vertrouwen meer in zijn coach en dat is zo kort voor Turijn jammer. Hij blijft wel schaatser van de Sponsor Loterij (dat na de Spelen stopt als sponsor, red.), we hopen kort na het weekeinde een oplossing te hebben gevonden. Het is in belang van alle partijen dat Erben zich zo goed mogelijk op Turijn kan voorbereiden.“

Orie en Wennemars waren vanochtend niet bereikbaar voor een reactie. Wennemars heeft zich tot de vakbond NL Sporter gericht. daar heeft Wennemars vandaag een gesprek over zijn situatie.

Orie en Wennemars (30) werken sinds voorjaar 2002 samen. Toen kreeg de trainer een contract bij het toenmalige Spaar Select, waar hij de Amerikaan Peter Mueller opvolgde. Postcode Loterij nam de formatie daarna over. Onder Orie veroverde Wennemars twee keer de wereldtitel sprint en wereldtitels op de 1000 en 1500 meter.

Hoewel Wennemars zich eind december plaatste voor drie afstanden bij de Spelen (500, 1.000 en 1.500 meter), moest hij twee weken geleden een tegenslag incasseren toen hij er niet in slaagde zich als titelverdediger te plaatsen voor de WK sprint, komend weekend in Heerenveen.