WAT DOEN DE KINDEREN?

Kukelen

In het Kukelconcert worden de versjes van Paul Biegel uit zijn prentenboek gezongen. Boudewijn en Hansje zijn vrienden op het platteland. Op een dag staat Zus voor hun neus, uit de grote stad. Als blijkt dat Zus ook van muziek houdt‚ raken ze bevriend en besluiten ze om het Kukelconcert te geven. Ze zingen liedjes over Boer Barend‚ het Vlindervrouwtje Biezelaar en over de Kukelhaan.

Kukelconcert door Hollandse Kade. Vanaf 4 jr. Zo 22 jan 15u in Plaza Futura, Eindhoven. Kind €5, volw €7,50. Inl/res 040-2946848.

Inf over kinderactiviteiten mailen naar: agenda@nrc.nl

Dichten

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst en Boekhandel Venstra organiseren op woensdagmiddag 25 januari in het kader van de Nationale Gedichtendag (26 jan) een workshop voor kinderen van 5 tot 10 jaar: Maak-je-eigen-gedicht! Schrijver Edward van de Vendel van het Kinderboekenweekgeschenk 2005 legt uit hoe je een gedicht maakt. Ook leest hij gedichten voor uit zijn gedichtenbundel Superguppie. Aan het eind van de middag leest Edward van de Vendel de nieuw gemaakte gedichten voor.

Maak-je-eigen-gedicht op wo 25 jan van 13u30-15u voor kinderen van 5 tot 10 jaar in het Cobra Museum, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Deelname gratis (incl 1 begeleider) Res www.cobra-museum.nl en 020-5475050 of bij Venstra 020-6419880 of www.venstra.nl

Voorspellen

Het rommelt, rookt, beeft en spuwt: een vulkaan. Waarom en wanneer barst een vulkaan uit? Kun je dit voorspellen? Samen met dr Harry Seijmonsbergen zoeken kinderen tussen de 8 en 12 jaar op zondag 22 januari antwoord op deze vragen in science center NEMO in Amsterdam en doen ze proefjes en experimenten. Met 3D brilletjes, gesmolten chocola, stenen en veel foto's maken kinderen kennis met de activiteiten in het binnenste van de aarde.

Deelname is € 2,50 per losse lezing en is gratis met een NEMO-entreekaartje. Lezing over vulkanen op zo 22 jan van 11-12u in Science Center NEMO, Oosterdoksekade, Amsterdam. Aanmelding door inschrijving via www.kinderlezingen.nl.

Les krijgen

Het Zuiderzeemuseum organiseert in de maanden januari, februari en maart vanaf 13u30 iedere zondagmiddag leuke activiteiten voor kinderen. Op 22 januari mogen de kinderen mee naar het buitenmuseum, om naar school te gaan! Er wordt verzameld in het binnenmuseum, waarna er met een gids door het buitenmuseum gewandeld wordt. In het schooltje leren de kinderen schrijven met een kroontjespen en inkt en krijgen ze een ouderwetse les Geschiedenis en Aardrijkskunde.

Zuiderzeemuseum di t/m zo open van 10-17u. Entree € 7,00 volw en € 6,50 kind 4-12 jr. Tijdens Zondagmiddag Zuiderzeemiddag is de toegang voor kinderen gratis. Inl/res www.zuiderzeemuseum.nl.

Afrikaans dansen

De enthousiaste Keniaanse danser John Kayongo die al jaren kindervoorstellingen en -vertellingen maakt, geeft ook danslessen aan kinderen. Op maandag 23 januari is er een proefles Afrikaans dansen in RASA, voor de cursus die begint op maandag 6 februari. Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Kindercursus Afrikaanse dans en verhalen, door John Kayongo. RASA, Pauwstraat 13a, Utrecht. 16u30-17u30. Inl. www.rasa.nl of 030-2316040

Luisteren en dansen

De nieuwste voorstelling van Frank Groothof combineert tangomuziek met het klassieke verhaal van Orpheus en Euridice. In De Tamboer in Hoogeveen is die voorstelling zaterdag 21 januari te zien. Samen met een tangokwintet en een tangodansduo vertelt hij het verhaal van Orpheus. Orpheus zit bij de rivier de Styx. Hij wacht op de veerman die hem over moet zetten naar het dodenrijk. Ondertussen vertelt hij zijn verhaal. Over zijn grote liefde Jurieke, hoe gelukkig ze waren. En over de jaloerse bijenman, die er de schuld van is dat Jurieke op een slang trapte en stierf. Orpheus wil haar terughalen uit het dodenrijk. Een gevaarlijke onderneming, want uit de Hades is nog nooit iemand teruggekeerd. Hoe krijgt hij de veerman zover dat deze hem over de Styx zet? En hoe blijft hij uit de klauwen van de vijfkoppige hellehond? Na de voorstelling is er voor iedereen van 7 jaar en ouder, ouders en grootouders tangoles in de foyer. Wie wil en durft mag proberen zich de passen eigen te maken. Een dansdocent met veel ervaring in de Argentijnse Tango zal uitleggen hoe je een tango danst.

Frank Groothof 21 jan van 19-20u30. Theater - Congrescentrum De Tamboer, Hoofdstraat 17, Hoogeveen. Kind €10, volw €12,50. Inl/res 0528 - 280 111 of www.detamboer.nl

Luisteren en kijken

Hoe leefden de middeleeuwers, wat gebeurde er, hoe dachten ze, wat voelden ze? Verteltheater Werder brengt tgv de expositie Professor Van Giffen ontrafelt het geheim van de wierden in het Groninger Museum een interactieve voorstelling waarin middeleeuwse verhalen en middeleeuwse muziek een grote rol spelen. Vertellingen met humor, ernst, passie, moed en ridderlijkheid over koningen, kastelen en hoofse liefde. Verhalenverteller Wim Wolbrink treedt op en brengt de geschiedenis tot leven. De voorstelling is geschikt voor jong en oud.

Zondag 22 jan, 13u 14u30 en 16u in paviljoen Coop Himmelblau bij het Groniner Museum, Museumeiland, Groningen. Deze activiteit is gratis voor de museumbezoeker. Inl www.groninermuseum.nl