Voorkenniszaak bij Daimler

Het openbaar ministerie in Stuttgart heeft onderzocht of de president-commissaris van DaimlerChrysler, Hilmar Kopper, zich schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis. Kopper zou Deutsche Bank vooraf hebben geïnformeerd over het aftreden van de bestuursvoorzitter van het autoconcern, Jürgen Schrempp. De bank zou vervolgens hebben geprofiteerd van de informatievoorsprong door een grootschalige verkoop van aandelen voor te bereiden.

Het onderzoek naar Kopper werd voor het eerst gemeld door de Stuttgarter Zeitung. Het OM in Stuttgart, waar het hoofdkantoor van DaimlerChrysler is gevestigd, bevestigde tegenover persbureaus dat men een onderzoek had geopend, maar dat men het dossier inmiddels had overgedragen aan het OM in Frankfurt. In Frankfurt wordt de kwestie bestudeerd. De betrokken managers en ondernemingen hebben nog niet op de berichtgeving gereageerd.

Op de dag dat Schrempp zijn vertrek bekendmaakte verkocht de Deutsche Bank 35 miljoen aandelen DaimlerChrysler voor bijna 1,4 miljard euro. Kopper was vroeger bestuursvoorzitter en president-commissaris bij de bank. Hij zou, aldus de Stuttgarter Zeitung, de huidige bestuursvoorzitter van Deutsche, Josef Ackermann, persoonlijk op de hoogte hebben gesteld van de aanstaande machtswisseling. De bank zou zo meer tijd hebben gehad om de verkoop van de aandelen voor te bereiden.

Het vertrek van de omstreden Schrempp leidde op de dag van de bekendmaking tot een forse koersstijging. De hoogste koers lag die dag 11 procent hoger dan de openingskoers. Volgens de Financial Times Deutschland boekte de bank met de transacties een winst van 35 miljoen euro. Ook de Duitse bankentoezichthouder Bafin onderzoekt de transacties.