VN wapenen zich tegen Ivoorkust

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bereidt sancties voor tegen politici die het vredesproces in Ivoorkust blokkeren. Dat gebeurt na drie dagen van rellen, die gericht waren tegen de VN-vredesmacht van ruim 6.000 man in Ivoorkust. Aanhangers van president Laurent Gbagbo gingen ook vanmorgen in Abidjan weer de straat op. Bij de bestorming van de VN-basis in Guiglo door betogers vielen gisteren zeker vier doden. De Bengaalse blauwhelmen handelden volgens de VN uit zelfverdediging.

Kort na de confrontatie kregen de VN-militairen opdracht om de basis in Guiglo, vlakbij de Liberiaanse grens, te ontruimen. De ruim 300 Bengalen trokken zich terug in de noordelijker gelegen bufferzone tussen regeringstroepen en rebellen.

President Gbagbo riep de actievoerders gisteren via radio en televisie op de straatprotesten te staken die Abidjan al sinds maandag verlammen. Dat deed hij onder druk van de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo die hem als voorzitter van de Afrikaanse Unie eerder op de dag een bliksembezoek had gebracht. Maar vanochtend kwamen de betogers in Abidjan opnieuw in actie. De oproep van de president werd te niet gedaan doordat radiostations de bevolking opriepen zich te bewapenen voor aanvallen op de VN.

Volgens de Verenigde Naties zit de president zelf achter de demonstraties. Hij bedient zich daarbij van de zogeheten “Jonge Patriotten', jeugdige aanhangers van zijn regeringspartij FPI. Dat de regering de acties steunt bleek uit de afzijdigheid van de ordediensten, ondanks een verbod op straatprotesten. De president liet het vuile werk over aan zijn partij en hield zich zelf op de achtergrond. Dinsdagavond kondigde de FPI aan dat ze niet meer mee deed met het vredesproces en zich uit de overgangsregering terug trok. Ze riep om het vertrek van de VN-vredesmacht en de 4.000 Franse soldaten die in Ivoorkust gelegerd zijn.

De Fransen willen dat de Veiligheidsraad nog vanavond sancties afkondigt tegen de verantwoordelijke politici in Ivoorkust. Een resolutie van die strekking is ruim een jaar geleden al aangenomen, maar nooit uitgevoerd uit vrees het delicate vredesproces te verstoren.