Villepin wil een Europese politie

De Franse premier Dominique de Villepin heeft gisteren in Berlijn gepleit voor een gemeenschappelijke Frans-Duitse grenspolitie, waar later een Europese politiemacht uit kan voortkomen. Villepin deed zijn oproep in een toespraak voor de Humboldt universiteit in Berlijn. Daarna sprak hij met bondskanselier Merkel.

In zijn rede betoogde de Franse premier dat de Frans-Duitse samenwerking de motor van de Europese Unie moet blijven. Frankrijk en Duitsland zouden met gezamenlijke, concrete projecten de aanzet moeten geven voor een “Europe des projets'. Op die manier zou Europa weer vaart kunnen krijgen, na de verwerping vorig jaar van de Europese Grondwet door de Franse en Nederlandse kiezers.

Behalve de gezamenlijke grenspolitie, die in actie zou kunnen komen bij “een plotselinge instroom van immigranten“, noemde Villepin ook een gezamenlijke “interventiemacht tegen vogelgriep' bemand door deskundigen. Verder zouden de twee landen samen moeten optrekken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en technologie. Het Europa van de 21-ste eeuw zou in het teken moeten staan van een “Europees economisch patriottisme'. Hij bepleitte een “een echte Europese energiepolitiek'.

Merkel zei later dat het “Europa van de projecten' het hart van de Frans-Duitse samenwerking raakt. Maandag spreekt Merkel in Versailles met president Chirac.

De nieuwe bondskanselier bracht meteen na haar aantreden al een bezoek aan Chirac, maar over de Franse-Duitse betrekkingen bestaat in Parijs toch enige onzekerheid. Net als voor haar voorgangers blijft voor Merkel de Frans-Duitse relatie van het grootste belang. Maar met haar bezoeken aan Washington en Moskou heeft de bondskanselier duidelijk gemaakt dat de as Parijs-Berlijn-Moskou, die in 2003 de oppositie tegen de Amerikaanse invasie van Irak belichaamde, verleden tijd is. De directe stijl van Merkel, die het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo Bay hekelde en in Moskou openhartig was over haar meningsverschillen met president Poetin, werd gisteren gesprezen in de Franse krant Le Monde. Het is een diplomatieke houding waar Frankrijk zich door kan laten inspireren, aldus de krant.