Verrassende rek in koolstofnanobuis

Rotterdam, 19 jan. Koolstofnanobuisjes zijn verrassend rekbaar. Dit schrijven Amerikaanse fysici vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens de theorie zijn deze minuscule kokertjes, met de vorm van kippengaas en met koolstofatomen op de hoekpunten, maximaal 20 procent uit te rekken onder normale omstandigheden. Daarna zouden ze moeten breken. J.Y. Huang van het Boston College en zijn medewerkers hebben nu ontdekt dat bij temperaturen van enkele duizenden graden Celsius de maximale rek oploopt tot wel 280 procent. De diameter van de koolstofnanobuisjes neemt tegelijk af met een factor vijftien. Deze verrassende plasticiteit roept de vraag op of andere mechanische en elektrische eigenschappen van koolstofnanobuisjes bij hoge temperatuur ook spectaculaire veranderingen te zien geven.