Uitval Olmert naar radicale kolonisten

De Israëlische waarnemend premier Olmert heeft het leger opdracht gegeven enkele honderden jonge, joodse kolonisten te verwijderen uit het centrum van de Palestijnse stad Hebron.

Hij heeft de legertop ook verzocht een plan op te stellen voor de ontruiming van 20 zogeheten illegale buitenposten op de Westelijke Jordaanoever.

Tijdens een bijeenkomst van ministers, leger- en politietop kritiseerde Olmert de kolonisten in Hebron met woorden die Sharon nooit gebruikte: “De ondermijning van de rechtsstaat door de kolonisten is een manier van leven geworden. Tot nu hebben wij niet genoeg kracht gebruikt om de orde te herstellen.“ Hij zei in het algemeen over het verschijnsel van de illegale buitenposten: “Ambtenaren, ambtenaren van de gemeenten, veiligheidscoördinatoren en anderen in overheidsambt zijn betrokken geweest bij het schenden van de wet.“

De Israëlische jongeren die in Hebron de families beschermen die huizen van Palestijnen hebben gekraakt hebben tot woensdag de tijd om te vertrekken. Anders worden zij door een macht van 4.000 politieagenten en soldaten verwijderd. De maatregel heeft uitsluitend betrekking op gekraakte huizen en niet op de joodse nederzetting in het hart van de stad.

De Israëlische chef-staf Halutz zei gisteren dat de confrontatie met de kolonisten in Hebron het gevolg is van een te toeschietelijke opstelling van de overheid. Minister van Justitie Tzipi Livni analyseerde dat het “conflict tussen de kolonisten en de overheid een ideologische strijd om de macht in Judea en Samaria is“.

Voor Yesha, de overkoepelende organisatie van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, kwamen de uitspraken als een grote schok. “Dit is opruiing, dit kan leiden tot een burgeroorlog, dit is een oorlogsverklaring“, aldus Arye Eldad, Knessetlid van de extreemrechtse Nationale Unie.

Wanneer en welke 20 van de meer dan 100 ook volgens de Israëlische wet illegale buitenposten worden gesloopt, is nog onbekend. Met de opdracht een plan te maken, geeft Olmert vorm aan een belofte die premier Sharon in 2004 aan president Bush heeft gedaan. Volgens internationaal recht zijn alle Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever illegaal.