Toezichthouder verzweeg feiten

De Franse beurstoezichthouder AMF heeft vorig jaar in een rapport over het chemieconcern Rhodia informatie weggelaten die schadelijk zou zijn geweest voor de huidige minister van Financiën Thierry Breton.

Die beschuldiging wordt vandaag geuit in de Britse zakenkrant Financial Times.

De AMF zou in een rapport uit januari 2005 kritische passages hebben opgenomen over misleiding en onreglementair handelen van Rhodia tussen 2000 en 2002. Tussen 1998 en 2002 was Breton lid van de raad van bestuur en voorzitter van de accountantscommissie van het bedrijf.

In de versie van het rapport over Rhodia dat de AMF in maart 2005 uiteindelijk publiceerde, gingen de beschuldigingen alleen over de periode na 2002. Enkele dagen voor de publicatie van dat rapport trad Breton aan als minister.

De AMF wordt er zo impliciet van beschuldigd Breton in bescherming te hebben genomen in de tijd van zijn benoeming. In Franse kranten circuleerde deze beschuldiging dit voorjaar ook, nadat het satirische weekblad Le Canard Enchaîné had bericht over weggelaten passages in het AMF-rapport. De Financial Times heeft nu inzicht gehad in de beide versies van de rapporten.

Breton is sinds zijn aantreden als minister meermalen beschuldigd van betrokkenheid bij onregelmatigheden in vorige functies, maar bewijzen zijn uitgebleven. In de affaire Rhodia kwam het in juni vorig jaar tot een huiszoeking door justitie op Bretons werkkamer op het ministerie van Financiën. Breton ontkende op de hoogte te zijn geweest van eventuele onregelmatigheden bij Rhodia, in 1997 opgezet als dochteronderneming van Rhone Poulenc.

Tegen het chemieconcern lopen al verschillende juridische procedures.