Televisie Film van de dag

Die Drei von der Tankstelle. De Europese filmmusical is een door critici en filmacademici veronachtzaamd onderzoeksveld. Er zijn vele studies over de verschillen in dansstijl tussen Fred Astaire en Gene Kelly en de stilistische kenmerken van de Hollywood musical, maar hoe deze musicals afwijken van wat er in Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk werd gemaakt, is vrijwel onontgonnen gebied. Die Drei von der Tankstelle stamt uit de tijd dat de Duitse Ufa-studio veel musicals produceerde. Het expressionisme was passé en de geluidsfilm bood ongekende mogelijkheden tot het incorporeren van liedjes. Het succes van het genre, dat zijn wortels heeft in de operette, maakte Heinz Rühmann, Lilian Harvey en Willy Fritsch tot grote sterren, die het ook goed deden in de Nederlandse bioscoop. Het duo Harvey en Fritsch steeg tot nog grotere hoogte in Der Kongress tanzt uit 1931.

(Wilhelm Thiele, 1930, Duitsland), ARD, 0.35-2.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg