Studeren in buitenland onnodig duurder

De nieuwe zorgverzekering jaagt studenten die in het buitenland studeren onnodig op kosten. Vooral studenten die in de VS gaan studeren, worden geconfronteerd met honderden euro extra. De zorgverzekering biedt bij verblijf in het buitenland slechts dekking naar Nederlandse maatstaven. Medische kosten in de VS liggen altijd veel hoger. Het gevolg is dat men zich moet bijverzekeren. Kosten ten minste 10 euro per maand bovenop de verplichte premie van ongeveer 90 euro. Er voor kiezen geen premie te betalen is onaantrekkelijk, want bij terugkeer beoordeelt de verzekeraar of dit terecht was. Zo nee, dan moet alsnog de premie worden betaald en kan een boete tot 30 procent worden opgelegd. Kon men zich tot 1 januari 2006 prima verzekeren voor zo'n 50 euro per maand, nu kost dit minimaal het dubbele. Veel Amerikaanse universiteiten verplichten (buitenlandse) studenten de eigen universiteitsverzekering af te nemen - uiteraard op kosten van de student. Gevolg is dat de student dubbel verzekerd is - zonder dat daar een betere dekking tegenover staat.

Het kabinet doorkruist zo het eigen beleid van internationalisering van het hoger onderwijs. Terwijl de minister van OC&W ervoor zorgt dat de studiefinanciering kan worden meegenomen naar het buitenland - overigens alleen binnen Europa! - zorgt collega Hoogervorst ervoor dat de student een fors bedrag extra kwijt is.

    • Marcel Oomen Dir. Fulbright Center