Stefano Ricucci

Ricucci (42), zoon van een buschauffeur, werkte tot 1999 als tandtechnicus in dorp bij Rome. In 1995 geeft hij aan de fiscus nog een jaarsalaris van 2.500 euro op. Rond 2000 koopt hij met geld van de Banca Popolare di Lodi (later Banca Popolare Italiana) van Fiorani in Milaan een gebouw voor 36 miljoen euro dat hij op zijn balans noteert voor 60 miljoen euro. Op basis van deze en andere waardeverhoging leent hij nieuw geld en koopt hij nieuwe panden die hij weer opwaardeert en verkoopt - voor miljoenenwinsten.

Stefano Ricucci Foto AFP (FILES) - Picture taken 24 April 2004 in Lodi of Italian businessman Stefano Ricucci. . AFP PHOTO / CARLO CERCHIOLI AFP

In 2002 gaat het ineens snel. Hij verwerft zomaar 3,6 procent in een van de grootste banken van Italië, Capitalia. Een jaar later verkoopt hij met 48 miljoen euro winst. In 2004 is zijn omzet op papier plotseling 2,5 miljard euro. Hij neemt deel in de financiële holding Hopa van Emilio Gnutti, de Banca Popolare di Lodi en Bipielle Investment van Fiorani, maar bijna alles lijkt gebaseerd op leningen. Begin dit jaar koopt hij aandelen Antonveneta. In augustus van dit jaar bezit hij ineens 20,9 procent van RCS, de uitgever van de grootste krant van Italië, de Corriere della Sera die vaak kritiek heeft op Berlusconi. Berlusconi ontkent dat hij achter Ricucci zit.

Ricucci heeft voor zijn aankoop van aandelen RCS onder meer 850 miljoen euro geleend van de Banca Popolare di Lodi van Fiorani.

Deze zomer trouwt hij op Sardinië in alle luxe met de populaire blonde actrice Anna Falchi die nog immer voor hem door het vuur gaat. Inmiddels wordt hij in verband met de strijd om Antonveneta verdacht van beursbeïnvloeding en handel met voorkennis en het tegenwerken van onderzoek door de beursautoriteit. Doordat zijn aandelen RCS flink zijn gedaald en niemand hem te hulp wil schieten dreigt hij nu failliet te gaan. In een interview zegt hij deze zomer: “Vraagt in Amerika ooit iemand wie er achter Bill Gates zit? Waarom vraagt iedereen in Italië dan wie er achter Stefano Ricucci zit?“